Složky IZS Ústecký Z domova Zprávy podle krajů

VIDEOREPORTÁŽ: Ptačí chřipka vypukla cvičně ve Fojtovících! Usmrceno bylo na 200 kusů drůbeže

Fojtovice na Teplicku – Ptačí chřipku odhalili veterináři v jednom malochovu drůbeže na soukromé farmě ve Fojtovicích na Teplicku. Na místo nebezpečné nákazy se proto sjeli hasiči i inspektoři veterinární správy kraje. Utraceno muselo být přímo na místě před dvě stovky drůbeže. To vše ale naštěstí bylo pouze námětem speciálního cvičení složek Integrovaného záchranného systému.

Do cvičení se zapojily dvě hasičské jednotky, profesionální hasiči z Teplic a poloprofesionální hasičská jednotka z Krupky. Veterinární správa do akce nasadila speciální „utrácecí“ jednotku, která přivezla zařízení na usmrcení nakažené drůbeže. Tu nahradily igelitové pytle naplněné slámou. Hasiči je vynášeli z „drubežárny“ a za pomoci veterinárních inspektorů „drůbež“ usmrcovala jakási plynová komora.

Velitel zásahu – cvičení Jakub Pěkný z HZS Teplice redakci řekl, že na likvidaci chovu nakažené drůbeže ve Fojtovicích se dále podíleli i policie a především zástupci krajské veterinární a hygienické stanice. „Utraceno“ bylo přibližně 200 kusů nakažené drůbeže, a to za pomocí plynu. Hasiči následně prováděli dekontaminaci zasahujících hasičů i okolí.

VIDEOREPORTÁŽ: Hasiči a inspektoři veterinární správy nacvičovali likvidaci nakažené drůbeže ve Fojtovicích

Videoreportáž připravili: Honza Vraný/ JV PRESS a Pavel Kuchař/ HZS Teplice

Ředitelka Odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Krajské veterinární správy Ústí nad Labem MVDr. Lenka Hanušová řekla, že si inspektoři vůbec poprvé mohli nacvičit vlastní silami utrácení nakažené drůbeže vysocepatogenní ptačí chřipkou subtypu H5N8 v malochovu, a to vlastní jednotkou pomocí plynu CO2. Na místě máme dvě skupiny inspektorů veterinární správy po čtrnácti lidech a v případě potřeby, pokud by došlo k výskytu  tak budeme připraveni. Jsou tu i dva zástupci ústřední veterinární správy a jeden inspektor z krizového centra z Brna,“ dodala MVDr. Lenka Hanušová.

Ředitel provozu soukromé farmy ve Fojtovicích Michal Krajhanzl doplnil, že nešlo o první cvičení s hasiči. „Už jsme tu nacvičovali požár objektu i seníku. Tentokrát šlo o zásah u nákazy ptačí chřipky u drůbeže. Podobnou spolupráci na cvičení jen vítám. I když chov drůbeže není naší hlavní činností. V minulosti jsme tu nacvičovali i s německými hasiči,“ dodal provozní ředitel Michal Krajhanzl.

FOTOGALERIE: V malochovu soukromé farmy vypukla ptačí chřipka

 

Autor: Honza Vraný/JV PRESS

 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz