Složky IZS Ústecký Z domova Zprávy podle krajů

OBRAZEM: Soptíci se utkali o Modlanskou vařečku v soutěži o nejchutnější pokrm

Modlany na Teplicku – Tradiční soutěž Modlanská vařečka uspořádal letos v rámci již 6. ročníku Sbor dobrovolných hasičů v Modlanech na Teplicku pro nejmenší hasičské kuchtíky a kulináře. 

Na start se postavila čtyři soutěžní družstva z Modlan, Srbic a Oseka. Již potřetí vyhráli Soptíci ze Srbic, kteří podle poroty uvařili nejchutnější pokrm. Ale stydět se nemuseli ani další soutěžící. I jejich jídla byla totiž údajně výborná! Modlanská putovní maxivařečka tak putuje do SDH Srbice. Soutěžní družstvo ze Srbic vařilo bramborovou polévku, smažený karbanátek s bramborovou kaší a okurkovym salátem a palačinky s jablkovým pire se šlehačkou.

Nápad uspořádat Modlanskou vařečku se v hlavě jednoho z místních hasičů (Fanda Popovič) zrodil v roce 2011. Jedná se o netradiční podzimní hasičskou soutěž, v rámci které svádí kulinářský souboj družstva mladých hasičů. Do soutěže se může přihlásit maximálně desetičlenné družstvo (členové bez rozdělení kategorie), které má za úkol pod vedením svého vedoucího připravit tříchodové menu. To se skládá z: předkrmu nebo dezertu, polévky a hlavního chodu. Týmy připravují veškeré pokrmy až na místě, polotovary jsou zakázány a vaří se na otevřeném ohni.

V letošním roce se soutěže zúčastnila celkem 4 družstva: SDH Modlany (2 družstva), SDH Srbice a SDH Osek.

Na přípravu menu mělo každé družstvo časový limit 2 hodiny. Následně chodila čtyřčlenná porota (složena zástupci z každého soutěžícího týmu) a ochutnávala, hodnotila a bodovala.

V celkovém pořadí se nakonec na 3. místě umístilo družstvo SDH Modlany II., které uvařilo menu: česnečka s krutony, segedínský guláš s karlovarským knedlíkem a jako dezert tvarohové koblížky obalované ve skořicovém cukru.

Druhé místo si vyvařilo, ale jen s velmi těsným rozdílem, družstvo SDH Osek se svým menu: hrášková polévka s mrkví a drobením; minutkový guláš a chléb; hasičský dezert veselých holek.

Putovní vařečku a titul mistra kuchtíka letošního ročníku si odvážel sbor SDH Srbice, který zvítězil s tímto menu: bramboračka, smažený karbanátek s bramborovou kaší a okurkovým salátem; palačinky s jablkovým pyré se šlehačkou.

FOTOGALERIE: Modlanská vařečka 2017 

Autor: Honza Vraný/JV PRESS

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz