Politika Praha Z domova Zprávy podle krajů

PIETA: Česká republika si dnes připomíná hned dvě významné události k 17. listopadu

ČESKÁ REPUBLIKA – Česká republika si dnes připomíná hned dvě významná výročí spojená s 17. listopadem, a to jako státní svátek České republiky Den boje za svobodu a demokracii a také Mezinárodní den studentstva.

Pietní akt u pražské Hlávkovy koleje vzpomene památku Jana Opletala, kterého zastřelili v roce 1939 nacisté během studentských protestů. Další pietní akce se však týkají roku 1989 a sametové revoluce.

Nejvíce pietních akcí jako již tradičně proběhne v Praze. Podle Evy Novakové z pražského magistrátu je na dnešek jen v hlavním městě nahlášeno celkem 24 akcí, z toho devět bude průvodů. Nejvíce shromáždění se uskuteční na Národní třídě. Tradičním místem je také Albertov a rovněž Václavské náměstí.  Aktuální přehled oznámených veřejných shromáždění v Praze naleznte ZDE

Tohoto svátku pravidelně využívají k demonstracím a sebepropagaci příslušníci krajní pravice, přičemž dochází i ke střetům, například s anarchisty. I letos proto bude policie v pohotovosti a chystá dnes bezpečnostní opatření – on-line zpravodajství z  Prahy. Aktuální informace o demonstracích, shromážděních a uzavírkách budou pro veřejnost k dispozici na policejním webuZDE.

Autor: Honza Vraný

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz