Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Krimi Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Praha Složky IZS Středočeský Ústecký Vysočina Z domova Zdravotnictví Zlínský Zprávy podle krajů

Policisté, hasiči a záchranáři opět varují před nebezpečnou silvestrovskou pyrotechnikou

ČESKÁ REPUBLIKA – Blíží se konec roku a s ním spojené oslavy v mnoha případech za použití zábavní silvestrovské pyrotechniky. Jako každým rokem, tak i letos varují hasiči, policisté i záchranáři před její nezodpovědnou manipulací, a aby se předešlo případným vážným zraněním či zbytečným škodám na majetku, radí dodržovat několik bezpečných zásad. 

Důležité je nakupovat pouze tu zábavní pyrotechniku, která je legálně uvedena do oběhu – musí být opatřena návodem výrobce v českém jazyce a musí být označena certifikační značkou Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva. Dále na ní musí být uvedeno bezpečnostní označení.

Pyrotechnika nesmí mít prošlé datum spotřeby. Lidé by se měli vyvarovat nákupu takového zboží na tržnicích nebo od náhodných obchodníků. Zábavní pyrotechniku je pak důležité používat tak, abychom neohrozili zdraví či majetek svůj nebo někoho dalšího – s pyrotechnikou manipulovat zásadně na volném prostranství, v dostatečné vzdálenosti od objektů (domů, zaparkovaných aut, keřů a stromů). Se zábavní pyrotechnikou by neměly manipulovat nezletilé děti.

Neopatrná manipulace se zábavní pyrotechnikou způsobuje vážná zranění s trvalými následky a největší nebezpečí představuje zejména podomácku vyrobená pyrotechnika. Dbejte proto na rady policistů a hasičů, ať obětí bujarého veselí nejste právě vy.

  • zábavnou pyrotechniku kupovat ve stálých prodejnách, nikoli u stánků na tržištích, i když zboží u stánků splňuje všechny podmínky k prodeji, vlhkost a mráz ho může poškodit a znehodnotit
  • nekupovat zboží, na kterém chybí návod v českém jazyce, označení výrobce či dovozce, označení třídy nebezpečnosti, číslo povolení k prodeji a datum použitelnosti
  • výrobky kupovat jen v původním balení výrobce, pokud je zboží přebalené je lepší je nekupovat
  • při používání se vždy pečlivě řídit návodem
  • při manipulaci s pyrotechnikou nemířit na sebe ani na druhé
  • s pyrotechnikou nemanipulovat v opilosti, odpalovat by ji měl střízlivý člověk
  • v žádném případě nepoužívat amatérsky vyrobené různé pyrotechnické předměty
  • kupované výrobky se nesnažit doma ještě vylepšit, riziko úrazu je příliš velké
  • pyrotechniku nesvěřovat do rukou dětete
  • rodiče by měli dětem na nový rok zakázat sbírat nevybuchlé petardy, měli by jepoučit o tom, že na takové předměty by neměly sahat

    Většina úrazů bývá způsobena nesprávnou manipulací s pyrotechnikou. Proto je třeba vždy postupovat dle návodu. Při nákupu je lepší se vyhnout pochybným prodejcům a zajít třeba do velkého obchodního domu, kde je větší záruka, že se zde nebude prodávat neschválené nebo závadné zboží.

    Nelegálně dovážené a neověřené zboží a rovněž tak amatérsky vyráběná pyrotechnika může být velmi nebezpečná. Z hračky se může změnit na skutečnou bombu.

    Nebezpečí úrazu může hrozit také na hromadných oslavách na náměstích a podobných místech, kam si lidé pyrotechniku přinesou a odpalují ji přímo na těchto místech. Malé děti a domácí zvířata by lidé na tyto atrakce z důvodu bezpečnosti neměli brát s sebou.

    Pyrotechnické zboží je rozděleno do několika tříd nebezpečnosti a tím se mohou občané při nákupu řídit a rozhodnout se pro určitý druh výrobku.

    Do I. třídy nebezpečnosti patří prskavky, kapsle, bouchací kuličky, třaskavé proužky a jiné. Toto zboží se může prodávat komukoliv bez omezení věku a kdekoliv, třeba na stánku.

    Pyrotechniku zařazenou do II. třídy – různé rakety, petardy, světelné fontány, dýmovnice, hvízdavé předměty, gejzíry a další – mohou prodejci prodat pouze osobám starším 18 let.

    Pyrotechnické předměty vyšších tříd již volně prodejné nejsou, mohou je koupit pouze občané s platným průkazem odpalovače ohňostrojů, který vydává Český báňský úřad. Pyrotechnika se v posledních letech stala velmi populární. Příchod nového roku oslavuje tímto způsobem stále více osob. Proto je třeba manipulovat s pyrotechnikou bezpečně a neohrozit tak ani sebe ani své okolí.

    Autor: Honza Vraný
    Ilustrační snímek simulovaného zranění po výbuchu petardy v rukou

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář