Kultura Praha Turistika Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

PRÁVĚ SE STALO: Staroměstký orloj v Praze dnes úderem deváté hodiny utichl kvůli rozsáhlé opravě

PRAHA – Ikona Staroměstské radnice se dnes úderem deváté hodiny ranní zastavila a následně se bude demontovat a restaurovat, a to až na šest měsíců. Co je důvodem? Rekonstrukce pražského Orloje. 

Tak, jako je v plném proudu rekonstrukce samotné Staroměstské radnice, tak musel nyní přijít na řadu i Pražský orloj – národní chlouba z roku 1410.

Rekonstrukce Pražského orloje začala dnes, tedy v pondělí 8. ledna. Lidé ho tak naposledy spatří a uslyší v 9:00 hodin, kdy naposledy odbije celou a poté se zastaví a demontuje, což potrvá přibližně měsíc. Restaurování se tak nevyhne samotný stroj Staroměstského orloje, sochy apoštolů a dřevěné plastiky, které se nacházejí na věži radnice.

„Oprava je nezbytný a zodpovědný krok, který jej zachová pro budoucí generace. Těším se, až se společně sejdeme při jeho znovuzprovoznění před začátkem letních prázdnin,“ říká radní Jan Wolf s tím, že restaurátoři budou na Staroměstkém orloji pracovat přibližně do června a celková oprava vyjde zhruba na devět milionů korun.

Naposledy se orloj, kvůli opravám zastavil v roce 2005. Tentokrát by ho mohla nahradit velkoplošná obrazovka, s jejíž dodavatelem Praha jedná. Pokud bude smlouva podepsána, obrazovka by se mohla na věži objevit v první třetině února.

Staroměstská radnice a Pražskáý orloj patří mezi nejnavštěvovanější památky v Praze. Samotná demontáž orloje potrvá přibližně týden.

Zajímavost: Naplní se proroctví?

„Traduje se, že pokud se orloj zastaví, přijde válka či jiná katastrofa. Říká se také, že kdo do orloje jakýmkoli způsobem zasáhne, ten buď zešílí, nebo zemře.“

Autor: Jan Tušík
a Honza Vraný

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář