Krimi Pardubický Složky IZS Z domova Zprávy podle krajů

VIDEO: Policejní pořádková jednotka a kriminalisté zadrželi prodejce pervitinu

CHRUDIMSKO – Policisté chrudimské pořádkové jednotky ve spolupráci s psovody a kriminalisty zadrželi na Chrudimsku ve večerních hodinách dva muže (23,18), jejichž hlavní protiprávní činností byl prodej drogy pervitin. Dopadnout se je podařilo díky dlouhodobé intenzivní práci kolegů z chrudimského Toxi týmu a to navíc při samotném předání drogy.

Zhruba ve stejný čas byl v Pardubicích našimi kriminalisty dopaden i třetí muž (32), který byl parťákem jednoho z dopadených v několika případech vloupání a krádeží.

Policejní komisař proti všem zahájil trestní stíhání. Za jaké protiprávní skutky?

Třiadvacetiletý muž je podezřelý ze spáchání zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, dále pak z přečinů krádeže, porušování domovní svobody a poškození cizí věci.

Dvaatřicetiletý muž je podezřelý ze spáchání přečinů krádeže, porušování domovní svobody a poškození cizí věci.

Osmnáctiletý muž svoje protiprávní jednání konal jako mladiství, tudíž je podezřelý z provinění nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a dále z provinění ohrožování výchovy dítěte.

VIDEOREPORTÁŽ ZE ZADRŽENÍ PACHATELŮ…

Co mají mít trestně stíhaní muži na svědomí?

Nejmladší měl v období od září 2016 do letošního ledna prodávat či poskytovat zdarma drogu pervitin deseti jiným osobám. Drogu distribuoval v Chrudimi a v Pardubicích. K jeho pravidelným odběratelům patřila bohužel i osoba mladší 18 let. Drogu dotyčný distribuoval v pravidelných intervalech nejméně jeden krát týdně.

Třiadvacetiletý muž se prodeji pervitinu na našem Chrudimském okrese věnoval mnohem aktivněji. Drogu prodával nejmladšímu obviněnému a dalším devatenácti osobám. Za roční období od ledna 2017 do ledna 2018 těmto osobám prodal zhruba půl kilogramu pervitinu.

To není vše. Společně se třetím obviněným (nejstarší muž) mají na svědomí několik vloupání do různých objektů (budovy různých společností, prodejna, rodinný dům a rekreační dům). Majitelům mizely veškeré věci, které se dali zpeněžit. Například televizory, nástěnné hodiny, rotoped, několik desítek kusů balení hnojiva, nářadí a další. Celkové škody byly vyčísleny na téměř 400.000 korun.

Sečteno a podtrženo. Dva nejstarší muži byli v posledních třech letech za obdobnou trestnou činnost již potrestáni a v současné době jsou tak stíháni vazebně. Nejmladší je stíhán na svobodě. Jaké je mohou čekat v případě uznání viny tresty? Nejstaršímu muži hrozí až pět let, třiadvacetiletému trest od 2 do 10 let a nejmladšímu 2,5 roku pobytu ve vězení.

Autor: por. Mgr. Jiří Tesař
Foto a Video: Policie ČR

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz