Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

Profesor Cyril Höschl, přední český psychiatr, naplnil přednáškový sál Krajské zdravotní

ÚSTÍ NAD LABEM – Velký zájem byl o přednášku letošního prvního hosta cyklu „Osobnosti české medicíny“, který přijal pozvání do Ústí nad Labem. Ve Vzdělávacím institutu Krajské zdravotní, a. s., zdravotníkům přednášel věhlasný odborník a popularizátor oboru prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc., FRCPsych.

Jeho vystoupení, tradičně podbarvené laskavým humorem, se týkalo tématu vrozeného a naučeného v chování. Projekt přednášek předních českých odborníků, zástupců celé škály lékařských oborů, Krajská zdravotní, a. s., zahájila na jaře roku 2016.

V úvodu připomněl historii oboru v krajské metropoli MUDr. Josef Liehne, ředitel zdravotní péče Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z. „První zmínky se objevují v roce 1894, kdy bylo v areálu v Pasteurově ulici vystavěno pět pavilonů nemocnice a k nim domek pro psychiatrii. Sestával z buňky pro ošetřovatele a dvou buněk pro nemocné, každá z místností měla velikost 4 x 3 metry. Je zajímavé, když se tento areál ve 30. letech minulého století rozšiřoval a vyrostly pavilony chirurgický a interní, s psychiatrií se příliš nepočítalo, několik pokojů měla ve sklepě tuberkulózního pavilonu. Nešlo ani tak o lůžkové oddělení, ale jakýsi stacionář. Velký problém psychiatrické péče nastal těsně po válce, kdy pro absenci lůžkového oddělení byli pacienti vlakem odváženi do ústavu v Horních Beřkovicích. První lůžkové psychiatrické oddělení vzniklo až v říjnu roku 1953, první primářkou se stala MUDr. Miroslava Brádleová, jejíž věhlas překročila hranice regionu. Po ní nastoupil v roce 1976 na post primáře MUDr. Jaroslav Tržický. V současnosti oddělení, které nakonec zakotvilo v dnešním pavilonu P na Severní Terase, vede MUDr. Zdeňka Staňková,“ řekl doktor Liehne, který hosta před zaplněným auditoriem přivítal.

Přednáška profesora Höschla měla podtitul „Podíl genů a zevních vlivů na rozvoji duševních poruch“.

„Nevěděl jsem, jaké generační, oborové nebo profesní zastoupení bude v publiku, tedy zda v něm budou lékaři i sestry. Zvolil jsem úroveň, která bude fluktuovat od odborné víceméně k osvětové, a zpátky. Tak, aby si každý tak trochu přišel na své, a bude se snažit odpovědět na otázky, které si všichni – bez ohledu na to, co v životě dělají – kladou. Totiž každý, komu někdo z rodiny, například dítě, onemocní nesrozumitelnou psychickou poruchou, klade otázku  sobě nebo nám: Kde jsme udělali chybu? Čím to může být? Jde o dědičnou poruchu, nebo vznikla jen tak, což je málo pochopitelné? Nebo za ni může třeba špatná strava, životospráva nebo nějaké léky, očkování? Toto setkání je příležitost, jak se vyladit na stejnou startovní čáru a říci, co k tomu dnes víme a čím jsme my troškou do mlýna přispěli,“ uvedl prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc., FRCPsych.

Prezentace v jeho jedinečném podání přinesla nejen lékařům a sestrám, ale všem přítomným posluchačům spoustu zajímavých informací i vykouzlila úsměv na tváři.

Autor: Krajská Zdravotní

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz