Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský PR Praha Středočeský Technika Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zlínský Zprávy podle krajů

VĚDĚLI JSTE? Nejcitovanější mluvčí v republice je Jiří Ovčáček, čtvrtý rok v řadě

ČESKÁ REPUBLIKA – Mluvčí znovuzvoleného prezidenta České republiky Jiří Ovčáček se počtvrté v řadě stal nejcitovanějším mluvčím na českých zpravodajských webech. Ve vyrovnané kategorii podnikových mluvčích připadla první příčka poprvé ženě, a to Evě Kijonkové komunikující za Vítkovice Machinery Group. Těsně za ní následoval Karel Hanzelka z Agrofertu, který se v top 10 naposledy umístil před třemi lety.

Výsledky vycházejí od Media Tenoru z analýzy příspěvků na zpravodajských webech iDnes.cziHNed.czE15.czNovinky.cz a Aktuálně.cz.

Nejcitovanější mluvčí 2017

Veřejný sektor

  1. Ovčáček Jiří (KPR) 25.066
  2. Hulan Tomáš (policie) 15.128
  3. Daněk Jan (policie) 9.935
  4. Neřold Tomáš (Min. dopravy) 6.146
  5. Fröhlich Jiří (ČOI) 5.754
  6. Kavka Martin (hasiči) 5.191
  7. Žurovec Michal (Min. financí) 5.080
  8. Poštová Jana (ZZS HMP) 4.738
  9. Zoulová Andrea (policie) 4.533
  10. Hošák Zdeněk (hasiči) 4.229

Podnikový sektor

  1. Kijonková Eva (Vítkovice) 3.249
  2. Hanzelka Karel (Agrofert) 3.179
  3. Šťáhlavský Petr (České dráhy) 3.060
  4. Plocek Petr (Unicredit Bank) 2.978
  5. Kříž Ladislav (ČEZ) 2.957
  6. Šubová Kateřina (České dráhy) 2.875
  7. Ondrůj Aleš (Student Agency) 2.763
  8. Joklík Radek (České dráhy) 2.719
  9. Vitík Matyáš (Česká pošta) 2.355
  10. Hobíková Pavla (Globus) 2.287

Číslo udává počet citovaných slov.
Média: zpravodajské sekce iDnes.cz, iHNed.cz, E15.cz, Novinky.cz, Aktuálně.cz
Období: 1. 1. 2017 – 31. 12. 2017
Zdroj: Media Tenor

 

Zatímco mluvčí prezidenta dosáhl přibližně stejného počtu odcitovaných slov jako v roce 2016, policejní mluvčí Tomáš Hulan svoji citovanost zvýšil meziročně o dvě třetiny. Společně s policejním kolegou Janem Daňkem (loni třetí nejcitovanější mluvčí) tak přispěli k částečné meziroční vizuální proměně žebříčku. „Loňský žebříček to byl Jiří Ovčáček a pak dlouho nic. V tomto ohledu je aktuální pořadí zajímavější a také se v něm na rozdíl od předchozích let vedle policistů více prosadili také zástupci záchranářů a hasičů. O pět příček výše se meziročně posunul také mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich,“ uvádí analytička Media Tenoru Věra Bartalosová.

V podnikovém sektoru se složení zastoupených firem změnilo jen málo. V žebříčku se dál objevují představitelé dopravců i polostátních podniků ČEZ a Česká pošta. Oživením je umístění Petra Plocka z Unicredit Bank, který je prvním zástupcem bankovního domu mezi nejcitovanějšími mluvčími. Nejvytíženější podnikovou mluvčí je zmíněná Kijonková z Vítkovice Machinery Group. „Eva Kijonková se meziročně posunula z čtvrtého místa na první a stala se první ženou vystupující za podnikový subjekt, která se dostala na vrchol žebříčku. Média ji citovala především v dubnu, kdy Vítkovice zveřejnily výsledky svého hospodaření a majoritní vlastník společnosti po dvanácti letech soudních pří získal své akcie od bývalého spolupracovníka. Vlna mediálního zájmu se opakovala v srpnu, kdy probíhala jednání o reorganizaci a konkurzu dceřiné společnosti Vítkovice Power Engeneering,“ přiblížila Bartalosová.

Zdroj: Mediář.cz

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz