Kultura Turistika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů Zvířata

Mrazivé počasí komplikuje život také ošetřovatelům v ústecké ZOO

ÚSTÍ NAD LABEM – Chladné počasí, které slibují meteorologové tento týden, se nevyhne ani ústecké zoologické zahradě. 

„Režim u zvířat je nutné přizpůsobit těmto podmínkám. Většina našich zvířat pochází původně z exotických oblastí, a přesto, že se jedná již o několikátou generaci chovanou v zoo, je nutné zabezpečit jim optimální podmínky,“ vysvětluje tisková mluvčí Věra Vrabcová. „U tropických druhů je nejdůležitější teplotní režim, takže je potřeba vytápět pavilony a vnitřní expozice tak, aby se zamezilo prochladnutí chovaných jedinců. To však neznamená, že zvířata jsou celý den zavřená a návštěvníci je neuvidí. Ve všech našich pavilonech jsou kryté návštěvnické prostory, odkud mohou příchozí pohodlně a v teple chovaná zvířata pozorovat,“ dodává Věra Vrabcová.

„Většina exotických zvířat chovaných v naší zoologické zahradě je v těchto dnech vypouštěna do venkovních expozic pouze během úklidu, poté se vracejí zpět do ubikací vnitřních. Pokud by však teplota klesla pod 10 °C, nebyla by zvířata vypuštěna do venkovních prostor vůbec. Ve venkovních ubikacích je nyní voda vyměňována dvakrát denně, jelikož dochází k jejímu rychlému zamrznutí,“ popisuje zooložka Eliška Barcalová. „Choulostivé druhy, což jsou v horní části zoo např. samice nosorožce tuponosého Zamba nebo tapír čabrakový Mekong, již nyní ven nechodí. Slonům indickým Kale a Delhi se mažou ušní boltce, aby se předešlo omrzlinám,“ doplňuje Eliška Barcalová.

Ústecká zoo chová od prosince loňského roku nový druh, tučňáky brýlové. Tyto „ptáky ve fráčku“ si obecně většina lidí spojuje s krajinou věčného sněhu a ledu, ale není to tak jednoznačné. „Tučňáci druhu Spheniscus demersus hnízdí celoročně na pobřeží jižní Afriky, takže velké mrazy nemají moc v lásce. Našich deset jedinců pochází z Anglie, kde zimy nejsou tak mrazivé jako u nás, a tudíž jsme počítali s jakýmsi zimováním,“ vysvětluje zoolog Lukáš Ševcovic. „Tučňáci snášejí teploty kolem 0°C bez problému. Stále plavali ve venkovním bazénu, na souš se jim moc nechtělo, protože teplota vody je vyšší než teplota vzduchu. Při aktuálních mrazech kolem -10°C tučňáci sami zalézají přes noc i přes den do vnitřní ubikace, kde udržujeme teplotu těsně nad bodem mrazu. Potravu, kterou tvoří pouze mořské ryby (sledi, huňáčci a sardinky), u nás přijímají z misky umístěné na břehu. Přes noc ji mají schovanou uvnitř, protože venku ryby namrzají během několika minut a tučňáci je jednak nechtějí, jednak je nesmějí ze zdravotních důvodů přijímat. I ve vnitřní expozici mají k dispozici bazén, který využívají převážně přes noc. Velký venkovní bazén, ve kterém je mohou sledovat návštěvníci, je stálé průtočný, a tudíž nemůže zamrznout, a tak si i při nízkých teplotách jde nějaký ten odvážlivec přes den zaplavat, ale většina se zdržuje uvnitř a probíhá spíše takové střídání,“ zakončuje Lukáš Ševcovic.

 

Ústecká zoo chová i druhy, které žijí v chladných severských oblastech či vyšších nadmořských výškách, takže pro ně současné počasí nepředstavuje žádný problém. Jsou těmto podmínkám přizpůsobeny, ať již hustou a huňatou srstí jako tomu je např. u irbisů, rosomáků či pand červených, nebo silnou vrstvou podkožního tuku, což jsou např. tuleni obecní.

Autor: Věra Vrabcová
Foto: A. Balejová

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz