Jihočeský Krimi Složky IZS Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Při rozsáhlém nočním požáru v Lovětíně komplikoval hasičům práci silný mráz

JIHOČESKÝ KRAJ – Škodu ve výši 6 miliónů vyčíslil vyšetřovatel HZS po požáru stavení, které hořelo dnes v noci v obci Lovětín na Jindřichohradecku. Požár byl na tísňovou linku ohlášen v 1:44 hodin jako požár stodoly. 

Operační středisko na místo vyslalo profesionální hasiče ze stanice Jindřichův Hradec a svolalo jednotky SDH obcí Jarošov nad Nežárkou, Nová Včelnice, Kunžak a Jindřichův Hradec. V rámci mezikrajské výpomoci k požáru vyjela také jednotka profesionálních hasičů ze stanice Kamenice nad Lipou (HZS Kraje Vysočina). Celkem do Lovětína vyjely osádky desíti cisteren a jednoho dopravního automobilu. Vzhledem k rozsahu požáru byl v 2:03 hodin vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu.

Na místě požáru hasiči průzkumem zjistili, že hoří venkovské stavení postavené do tvaru písmene „U“. Požár v době příjezdu hasičů ničil především stodolu stojící uprostřed. Ve stodole podle majitele byla zaparkovaná auta a povoz. Požár se dále šířil do prostor, kde měl majitel vybudované apartmány určené k pronájmu. V domě žila rodina, všichni se evakuovali ještě před příjezdem jednotek. Nikdo z nich nebyl zraněn, z hořící stodoly stihli ještě vyvést koně.

Hasiči ihned zahájili hasební práce. Silný mráz a stavebně členitý objekt komplikovaly práci hasičů. Požár dostali pod kontrolu krátce po půl páté ranní. Poté byly jednotky kamenických profesionálů a kunžackých dobrovolných hasičů odeslány zpět na základny. Ostatní jednotky pokračují v dohašování. To bude spočívat v rozebírání všech konstrukcí tak, aby bylo možné vyloučit všechna, a to i skrytá ohniska požáru. Likvidaci požáru velitel zásahu zatím nenahlásil. Okolo sedmé hodiny ranní proběhlo střídání zasahujících hasičů. Dohašování bude probíhat určitě ještě v dopoledních hodinách.

Zásah hasičů komplikoval silný mráz pohybující se okolo mínus 10 – 15 stupnů. Komplikací bylo především to, že hasební voda neodtékala, ale zamrzala jak na hašeném objektu, tak na požární technice a přístupových cestách. Hasiči se na požářišti museli pohybovat velmi opatrně, protože chodili prakticky jen po ledě. Jejich zásahové obleky okamžitě pokrývala silná vrstva ledové tříště. Velkým rizikem, se kterým hasiči u požáru museli také pracovat, bylo, že při hašení v silném mraze mohla zamrzat čerpadla či hadicové vedení.

Autor: por. Ing. Vendula Matějů
Ilustrační snímek Honza Vraný

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz