Krimi Složky IZS Středočeský Z domova Zprávy podle krajů

Požár rodinného domu ve Žloukovicích se škodou za jeden a půl milionu

ŽLOUKOVICE – V 8.12 hodin převzalo operační středisko HZS Středočeského kraje v Kladně tísňové volání o požáru střechy rodinného domu v obci Žloukovice v okrese Beroun. 

 

K události byla vyslána jednotka profesionálních hasičů z Berouna a na místo vyjely i jednotky dobrovolných hasičů obcí Nižbor, Chyňava a Hýskov.

První JPO Beroun byla na místě za deset minut od vyhlášení poplachu a velitel zásahu na místě zjistil intenzivní požár zhruba poloviny sedlové střechy dvoupodlažního rodinného domu. Hasiči okamžitě zahájili zásah v dýchací technice a pomocí výškové techniky i nastavovacích žebříků se snažili dostat plameny pod kontrolu.

 

Lokalizace požáru byla vzhledem k hořlavému stropu mezi podlažími ohlášena za tři hodiny od zahájení zásahu. Skladba stropu představovala pro hasiče nejen problém v možném šíření požáru, ale i nutnost dbát zvýšené opatrnosti vzhledem k možnosti propadnutí se skrz strop. Na hašení byly nasazeny celkem čtyři D proudy a vysokotlak z CAS 20 IVECO. Díky tomu nebylo nutné zajišťovat dálkovou dopravu vody. K zefektivnění zásahu přispělo i využití hasicích hřebů, především do jinak těžko přístupných míst ve stropní konstrukci.

Kvůli náročnosti rozebírání stavebních konstrukcí, které bylo nutné provádět v dýchací technice, byly na místo požáru povolány ještě dobrovolné jednotky z obcí Otročíněves a Roztoky. Likvidace požáru byla ohlášena v 17.27 hodin a na místě byla ponechána jednotka Nižbor, která ukončila dohlídku v pátek ráno v 8.15 hodin. Během zásahu byla stanice Beroun zálohována jednotkou SDH Králův Dvůr.

 

 

Hasebním zásahem byla uchráněna větší část rodinného domu – odhadem za cca 3 miliony korun. Přímé škody způsobené požárem byly vyčísleny na 1,5 milionu. Příčina vzniku požáru je v šetření HZS.

 

Vzhledem k mrazivému počasí v době zásahu bychom chtěli velmi poděkovat paní starostce, která pro hasiče zabezpečila teplé nápoje a občerstvení a také se postarala o zajištění posypu silně namrzající vozovky v okolí místa událostí.

 

zdroj: mjr. Ing. Milan Provazník
foto: HZS Středočeského kraje

redaktor: Tomáš Pitterling

Tomáš Pitterling
Ředitel redakce tomas.pitterling@jvpress.cz