Krimi Olomoucký Složky IZS Z domova Zprávy podle krajů

Při požáru rodinného domku se zranily dvě osoby

OLOMOUCKO – Postupnou pomoc devíti hasičských jednotek a vyhlášení druhého stupně požárního poplachu si vyžádal požár rodinného domku v Jívové na Olomoucku. Několik hlášení o plamenech z oken a hustém kouři z budovy přijalo centrum tísňové volání jen pár minut před půlnocí . 

 

Operační středisko k místu ihned vyslalo jednotku požární stanice Šternberk za doplnění hasiči dobrovolných jednotek Jívová, Domašov nad Bystřicí a Moravský Beroun. Návazně v druhém stupni PP k pomoci dorazila profesionální jednotka požární stanice Olomouc a z řad dobrovolných hasičů jednotky Bohuňovice, Dolany, Bělkovice – Lašťany a Hlubočky.

 

Požár pohltil celé přízemí rodinného domku a nebytovou podkrovní část domu. Sousedé naštěstí pomohli do bezpečí dvou obyvatelům. Obě zmiňované osoby utrpěly popáleniny a nadýchaly se nebezpečných zplodin hoření. Po poskytnutí předlékařské pomoci byly předány do péče posádkám zdravotníků ZZS Olomouckého kraje. Dostatečné zásobování hasební vodou jednotky vyřešily z nedaleké hyndrantové sítě v obci.

 

 

Nekompromisní plameny dům zcela zničily, rovněž došlo částečně k poškození střechy druhého přilehlého rodinného domku. Včasným odkrytím stropního sadrokartonového podhledu se hasičům podařilo skryté ohnisko rychle lokalizovat a zabránili tak dalším výrazným škodám na dalším požárem zasaženém objektu.

I nadále (stav k 4:30 5.3.2018) pokračují dohašovací práce v omezenějším počtu jednotek na místě. Jednotka profesionálních hasičů stanice Šternberk společně s místními dobrovolnými hasiči likviduje aktuálně zjištěná další menší skrytá ohniska.

 

Co stojí za příčinou vzniku požáru došetřuje hasičský vyšetřovatel, prozatím neurčil přesnou příčinu vzniku, nicméně jednou z možných variant zahoření je od kotle na tuhá paliva. Výše škod přesáhne částku 2.mil. korun.

 

zdroj: Zdeněk Hošák | tiskový mluvčí |

foto: HZS Olomouckého kraje

redaktor: Tomáš Pitterling

 

Tomáš Pitterling
Ředitel redakce tomas.pitterling@jvpress.cz