Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

Prodej Lužické nemocnice: První nabídka PENTY HOSPITALS CZ a.s. je pro město zatím neakceptovatelná

RUMBURK – Nabídka, kterou předložil městu Rumburk jediný účastník druhého kola veřejného tendru na Lužickou nemocnici s poliklinikou a.s., společnost PENTA HOSPITLALS CZ a.s., je pro město Rumburk neakceptovatelná. Město se proto s tímto potencionálním strategickým partnerem domluvilo na předložení zcela nové nabídky.

Nabídka, kterou PENTA městu předložila, obsahuje návrh kupní ceny Lužické nemocnice ve výši jedné koruny. Současně PENTA požaduje, aby město přispělo na nutné investice do Lužické nemocnice (oprava fasády, střech, výměna evakuačních výtahů apod.) částkou 100 milionů korun. Tato částka by byla splatná po dobu deseti let – každý rok by město ze svého rozpočtu přispělo na investice do nemocnice částkou 10 milionů korun.

„V této souvislosti je třeba si uvědomit, že při současném stavu Lužické nemocnice částku skoro 100 milionů korun nalije město do nemocnice během tří let,“ upozorňuje starosta města Jaroslav Sykáček. „A to mluvíme o penězích, které míří do provozu, nikoliv do investic.“

Přesto ale město první nabídku PENTY odmítá.
„Není možné, aby město investovalo peníze do soukromého subjektu,“ říká místostarosta města Alois Kittl. „Jednali jsme proto se zástupci PENTY, kteří nám potvrdili, že mají o Lužickou nemocnici vážný zájem, a že tedy předloží novou nabídku. Na její vypracování ale potřebují více času. Přiznali, že první nabídku zpracovali pod časovým tlakem, a že nestačili ukončit vyhodnocení ekonomického stavu Lužické nemocnice,“ vysvětluje rumburský místostarosta, který proto požádá zastupitele města o prodloužení termínu na rozhodnutí o jeden měsíc. Zastupitelstvo Rumburku tak bude příští středu (21.3. 2018) hlasovat o prodloužení lhůty rozhodnutí, zda tuto novou nabídku přijme nebo odmítne. Původně se mělo rozhodnout do 31. března 2018. Pokud zastupitelé prodloužení odhlasují, posune se termín do 30. dubna 2018.

„Pozitivní je, že pokud Lužickou nemocnice převezme právě PENTA, uhradí současně ztrátu nemocnice z loňského roku ve výši 30 milionů korun, čím by se kupní cena Lužické nemocnice de facto přiblížila ocenění akcií, které si město nechalo vypracovat na podzim loňského roku. Oněch 30 milionů korun máme sice v letošním rozpočtu připravených, nicméně bylo by příjemné, kdybychom je ušetřili. Rozpočet města by tak byl pro letošní rok vyrovnaný,“ uzavírá Kittl.
PENTA HOSPITALS ve své nabídce odhaduje, že bude potřeba do Lužické nemocnice v následujících deseti letech investovat cca 180 milionů korun. Chce také zachovat stávají rozsah zdravotní péče. Naopak nepočítá se znovuotevřením porodnického oddělení.

Autor: Luděk Stínil

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz