Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královehradecký Kultura Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Praha Středočeský Ústecký Vysočina Z domova Zajímavosti Zlínský Zprávy podle krajů

V České republice je přes 60 000 skautů. Přibývají i v Ústeckém kraji, kde skauti zaznamenali největší nárůst v celé České republice

ČESKÁ REPUBLIKA – Neuvěřitelný nárůst počtu členů hlásí po sečtení Junák – český skaut v roce 2018. Za posledních 12 let přibylo do organizace 20 tisíc skautů a skautek, členů a členek Junáka – českého skauta, z.s. je nyní 60 522, 41 083 z nich jsou děti a mladí lidé do 18 let!

Počet skautů a skautek se také dlouhodobě zvyšuje i v kraji Ústeckém, který se též nazývá Kraj Přemysla Oráče: „V letošním roce registrujeme 2015 členů skautské organizace v Ústeckém kraji, což je o 180 více než v roce loňském. Počet členů stoupá každoročně od roku 2015. Z celkového počtu 2015 členů je 1569 dětí a mladých lidí do 26 let, což je krásných 78 % ze všech registrovaných skautů v kraji“ řekl nám předseda Krajské rady Junáka Ústeckého kraje Aleš Zeman.

Přístup ke skautování v Ústeckém kraji nemají jen obyvatelé větších měst, ale skautuje se i v městech menších. „Mám radost, že oddílů nabízejících všestranný program pro mladé lidi najdete více – a to nejenom v Ústí nad Labem, Děčíně, Neštěmicích, Teplicích, Mostě, Litoměřicích, Roudnici nad Labem, Kadani, Chomutově, ale i třeba v Lovosicích, Klášterci nad Ohří, Lounech, Rumburku, Jirkově, Litvínově, Libochovicích, Šluknově, Varnsdorf, Žatci, Terezíně či ve Štětí. Celkem se skautuje ve 21 obcích našeho kraje,“ dodal Aleš Zeman.

Proč skautské organizaci věří stále více rodičů?

Petr Svoboda, který má dlouholeté zkušenosti se skautováním, vyjmenoval důvody zvyšování počtu členů v organizaci: „Skauting nabízí všestranný rozvoj dětí, přátelství, příležitost, dobrodružství. Skautská výchova je ojedinělá, protože od mala vychovává děti k disciplíně, kázni, či odpovědnosti a samostatnosti. Často jsou nováčci už potomky rodičů, kteří ve skautingu vyrostli. Z těch mám osobně největší radost.“

Junák – český skaut je největší výchovnou organizací pro děti a mládež v Česku. Za posledních 10 let se počet skautek a skautů v zemi zvýšil ze 40 tisíc na 60 tisíc (https://www.skaut.cz/60tisic).

Skautování přináší mladým lidem dobrodružství a partu kamarádů. Je největším hnutím mladých na světě – hlásí se k němu 50 milionů dětí a mladých lidí ve 216 zemích světa.

Autor: David Malát

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz