Krimi Praha Složky IZS Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

V laboratoři v pražských Běchovicích došlo k úniku kyanidu draselného. Na místě zasahovaly tři jednotky hasičů

PRAHA –  Hasičské jednotky ze Satalic, Petřin a Strašnic zasahovaly v ulici Podnikatelská v pražských Běchovicích, kde došlo k úniku nebezpečné chemické látky v průmyslovém areálu.

Na místě bylo zjištěno, že došlo k úniku zbytku kyanidu draselného určeného k likvidaci v blíže nespecifikované koncentraci. Jedna zraněná osoba byla předána do péče ZZS. V budově se v době příjezdu jednotek nikdo nenacházel. V laboratoři byl okamžitě spuštěn systém pro odvětrávání chemikálií, k úniku do ovzduší tak nedošlo. Hasiči provedli průzkum laboratoře v chemických oblecích a dýchací technice.

Policie ČR uzavřela celý areál, ZZS byla během zásahu na místě z preventivních důvodů. Po prvotním průzkumu byl proveden zásyp uniklého roztoku sorbentem a jeho následná likvidace. Průzkumné skupiny se postupně střídaly v činnosti na místě zasaženém chemikálií. Po návratu do bezpečného prostoru museli hasiči projít dekontaminací.

Kontaminovaný sorbent byl v sudech naložen a odvezen na speciální likvidaci. Chemici provedli závěrečné měření nebezpečných koncentrací a předali místo události majiteli laboratoře, který zajistí další postup.

Zdroj: HZS Praha
Foto:  HZS Praha

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz