Cestování Kultura Technika Turistika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Osecká radnice spustila mobilní aplikaci Čertova díra – novou naučnou hru v přírodě

OSEK – Horník Jíra, který těží stříbro v Čertově díře, se do od včerejška neukázal. Muselo se mu něco stát! Kdo ho pomůže najít a zabojuje o jeho život, tak zažije neobyčejné dobrodružství. Pozná místní kraj a jeho tajemnou historii. Na záchrannou misi postačí pouze chytrý telefon.

Rolník Honza, který pochází od Rýzmburka, má spolu se ženou jediného syna Jíru. Ten je horníkem a těží stříbro v Čertově díře, ale nevrátil se domů z šichty. Jeho rodiče se tedy oprávněně obávají nejhoršího. Honza nelenil a vydal se ho hledat. Sám na to ale nestačí a potřebuje nutně pomoc! Kdo mu pomůže, nebude litovat, protože místní kraj zná jako svoje boty a za odměnu mu ukáže mnoho místních zajímavostí.

Tolik k úvodu do nově spuštěné hry, ve které se hráči zábavnou formou seznámí s okolím města Osek a dozví se více o tajemstvích, která skrývají místní staré štoly. Pro instalaci hry postačí do prohlížeče v chytrém telefonu otevřít adresu gr.geofun.cz/355. Telefon sám nabídne instalaci bezplatné aplikace GEOFUN a následně stažení hry „Čertova díra.“ Pak již stačí dojít jen do autocampu nebo 3D bludiště a aplikace sama nabídne odstartování hry.

Starostka města Ing. Lenka Říhová k nové hře dodává: „Věřím, že tuto hru pro bližší poznání našeho města uvítají jak návštěvníci, tak i místní obyvatelé. Hra je nejenom zábavná, ale i poučná. Sama se těším, až vyrazím na procházku se svými vnoučaty a budeme poznávat tajemství starých štol a hledat horníka Jíru.“

Hru je možné odehrát kdykoliv během roku a je dobré si na ni vyčlenit alespoň 2 hodiny. Cestou hráče čeká mnoho místních historických a přírodních zajímavostí a budou plnit různé úkoly, aby ve svém poslání a záchranné misi uspěli. Hra bude k dispozici také v německém jazyce.

O GEOFUNu

GEOFUN vychází z populárního geocachingu. Hry v něm přináší unikátní příběhy, jejichž součástí se stávají samotní hráči a poznávání je tak pro ně mnohem zábavnější a přináší mnoho zážitků. Princip hry spočívá ve využití chytrých telefonů, které umožňují lokaci. Kouzlo GEOFUNu tkví v tom, že hráč neví, jaké úkoly ho čekají, dokud nedorazí na určité místo začátku geotrasy. Plnění úkolů sleduje a kontroluje samotná mobilní aplikace. Hráči dostávají tzv. geonky (body) podle úspěšnosti plnění úkolů. Hráč má možnost hrát o různé ceny díky nasbíraným geonkám, které se mu započítávají do celkového skóre, v aktuálně probíhajících soutěžích.

Odkazy:

www.geofun.cz/certova-dira

gr.geofun.cz/355 – pro rychlé stažení hry

Bližší informaci podají:

Petr Šíla, tel. 417 837 253, vedoucí SMS, město Osek, sila@osek.cz

nebo na tel. 603 799 819, Vít Pechanec, projekt. manažer GEOFUN, vitek@geofun.cz

Zdroj: Petr Šíla

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz