Kultura Středočeský Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Hasiči procvičovali likvidaci požáru na březnickém zámku

V pátek 6. dubna před desátou hodinou dopoledne se v Březnici na Příbramsku rozezněly sirény požárního poplachu. Požár ohlásil kastelán státního zámku Březnice po vyhodnocení elektronické signalizace. 

 

Šlo však pouze o taktické cvičení, jehož námětem byl požár půdních prostor v zámecké kapli po fiktivním zkratu na elektroinstalaci motoru, který pohání měch rokokových varhan z 18. století.

 

Operační středisko k události vyslalo profesionální hasiče ze stanice Příbram a jednotku sboru dobrovolných hasičů obce Březnice. Jako první dorazila na zámek místní jednotka s CAS 24 LIAZ v počtu osmi členů, která se v doprovodu kastelána vydala na prvotní průzkum do zasaženého prostoru. Následně březničtí hasiči vytvořili dopravní vedení do druhého nadzemního podlaží a natáhli útočný proud na půdu. Zároveň připravili další proud jako zálohu pro případ rozšíření požáru.

 

V ten okamžik na místo dorazila i jednotka HZS Příbram s cisternami CAS 20 Terrno a CAS 30 T815-7, automobilovým žebříkem AZ 30 Iveco Magirus a velitelským vozem Ford Ranger v celkovém počtu devíti příslušníků. Příbramská jednotka se připojila na vytvořené dopravní vedení a utvořila druhý útočný proud na půdu s tím, že Terrno doplňovalo vodu do březnické cisterny. Kromě toho posádky velké cisterny a žebříku vytvořily třetí útočný proud pro hašení střechy zámku pomocí hasicího monitoru, umístěného nahoře v koši.

 

Cvičení splnilo stanovené cíle, kterými především bylo ověřit dojezdové časy, procvičit součinnost jednotek požární ochrany při hašení požáru v prostorách státního zámku Březnice a vyzkoušet dostupnost místa zásahu velkou mobilní požární technikou, jako jsou cisterny a automobilový žebřík.

 

Po skončení cvičení a sbalení materiálu si zasahující hasiči prohlédli zámek, který patří mezi národní kulturní památky, a seznámili se se zvláštnostmi při zásahu v jeho areálu.

 

zdroj: mjr. Bc. Pavel Maňas
ÚO Příbram
foto:HZS Středočeského kraje

redaktor: Tomáš Pitterling

Tomáš Pitterling
Ředitel redakce tomas.pitterling@jvpress.cz