Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů Zvířata

NOVINKA: Za mláďaty do ústecké Zoologické zahrady

ÚSTÍ NAD LABEM – Největším lákadlem každé zoologické zahrady jsou mláďata, která budí pozornost svým dováděním, popřípadě svojí roztomilostí.

„I naše zoo se na jaře může pochlubit řadou přírůstků, které se těší velké pozornosti návštěvníků. V horní části zoo se narodila malá alpaka, což je domestikovaný druh lamy chovaný zejména kvůli jemné a husté srsti. Malý sameček je úplně celý černý, přestože jeho matka má světlou barvu. U tohoto druhu je velká barevná variabilita a zákony genetiky se většinou projeví překvapujícím způsobem,“ popisuje tisková mluvčí zoo Věra Vrabcová.

„Dalšími mláďaty jsou v horní části zoo čtyři koloušci siků vietnamských, což je druh jelenů obývající asijský kontinent. Mláďata, dva samečci a dvě samičky, se narodila v březnu a v dubnu, ale zpočátku je matky odkládají na klidném a skrytém místě, ke stádu je vodí až po několika týdnech života. V současné době mohou návštěvníci pozorovat celé stádo společně, zvířata mají v tomto období jasně rezavou barvu s bílými puntíky,“ dodává Věra Vrabcová.

Dvěma přírůstky se mohou pochlubit drobní asijští jelínci muntžakové malí obývající výběh v údolíčku ve spodní části zoo.

Dalšími mláďaty jsou lemuři kata, obyvatelé ostrova Madagaskar a mezi dětmi známí jako „král Jelimán“ ze známého kresleného filmu. „Letos se zatím narodila čtyři mláďata, prvním byl v druhé polovině března jeden potomek mladé samice jménem Malala, o deset dní později porodila dvojčata samice Běta. Poslední přírůstek, jedno mládě samice Babety, přišel na svět na 1. máje,“ vypočítává kolegyně Nikola Roštejnská.

„Ve skupině lemurů kata vládne matriarchát, samec je zde skutečně pouze pro napáření samic. Náš samec Edji je momentálně oddělen a čeká na přesun do jiné zoo, protože ve skupině zůstaly mladé samičky, které zplodil s našimi samicemi. Pokud bychom jej ve skupině nechali, docházelo by k nežádoucímu příbuzenskému křížení,“ vysvětluje Nikola Roštejnská. Lemuři kata mají velký výběh, kterým v létě mohou dokonce procházet i návštěvníci a pozorovat zvířata z bezprostřední blízkosti. Pro veřejnost bude otevřen až v červnu, nejprve jen během víkendů, ale o prázdninách bude v provozu každý den.

„Oblíbeným místem v naší zoo je tzv. Venkovský dvorek, kde chováme různá plemena domácích zvířat, takže děti zde mohou pozorovat slepice, kachny, králíky, prasátka či kozy. I tento výběh je průchozí, ale kontakt je možný pouze s ovcemi kamerunskými, které lze dokonce hladit a krmit,“ sděluje vedoucí návštěvnického servisu Andrea Balejová.

„U obou vchodů do této expozice jsou v krmných automatech umístěny speciální nízkokalorické granule, ale jejich množství na den musí být regulováno, protože při vysoké návštěvnosti se nám stávalo, že zvířata měla zdravotní problémy, jako je nadýmání a průjmy,“ dodává Andrea Balejová. I ve Venkovském dvorku lze spatřit množství letošních mláďat, která se navíc díky své roztomilosti řadí u dětí na žebříčku oblíbenosti na nejvyšší příčky.

Letos se zde narodilo celkem 11 jehňat ovcí kamerunských a tři mláďata zakrslých holandských koz.

Autor: Věra Vrabcová
Foto: ZOO Ústí n.L.

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz