Složky IZS Ústecký YouTube Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

VIDEOREPORTÁŽ: Záchranáři zasahovali v okolí Ostrova v rámci cvičení Rallye Ostrov 2018

OSTROV U TISÉ –  Mezinárodní metodicko-taktické cvičení Rallye Ostrov 2018 mají úspěšně za sebou záchranáři z Čech i sousedního Německa, a to v rámci letošního 5. ročníku. Vedle Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje se akce zúčastnily i ostatní složky Integrovaného záchranného sytému, a to policisté, hasiči a příslušníci Horské služby v lokalitě Ostrova u Tisé. 

„Také letos cvičení prověřilo zdravotnické záchranáře nejen v připravenosti řešení mimořádné události s hromadným postižením zdraví, ale také jejich schopnosti a dovednosti při plnění simulovaných reálných úkolů se kterými se mohou ve své profesi reálně setkat,“ řekl mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník. Na soutěžící záchranáře tak čekal například „výjezd“ k těžce zraněné dívce, která spadla ze sklaního masívu nebo ke dvojici milenců, které na louce přejel traktor sekající trávu. Žena na místě tragédie zemřela, muž utrpěl závažná zranění a traktorista se nakonec před zraky záchranářů zabil nožem.

VIDEOREPORTÁŽ ZE CVIČENÍ ZÁCHRANÁŘŮ… 

Videoreportáž připravil: Honza Vraný/JV PRESS

Na družstva záchranářů tak čekalo opět celkem osm soutěžních disciplín. Metodické cvičení bylo rozděleno na noční a denní část v okolí Ostrova u Tisé na Ústecku. V rámci soutěžních disciplín došlo i na adrenalinové zážitky. Záchranáři totiž za dohledu instruktorů museli překonat traverzu z jedné skalní věže na druhou a následné slanění ze sklaní věže.

„Cvičení se i letos zúčastnili kolegové záchranáři z Německa, a to v rámci přeshraniční spolupráce. Zapojilo se 17 družstev záchranných služeb z Čech a 5 družstev z Německa,“ dodal mluvčí ZZS Prokop Voleník.

Záchranáři v rámci speciálních úkolů pod dohledem rozhodčích museli zvládnout a řešit simulace reálných událostí. Metodické cvičení Rallye Ostrov 2018 i letos uspořádala Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje, p.o., Ústecký kraj a Vzdělávací centrum ZZS ÚK.

FOTOGALERIE: ZE CVIČENÍ V OSTROVĚ U TISÉ…

Cvičení „RALLYE OSTROV 2018“ je metodicko-taktické mezinárodní cvičení ZZS ÚK ve spolupráci se složkami IZS, které se uskutečnilo ve dnech 16. – 18. 5. 2018, v rámci cvičení došlo i na „mimořádnou událost“ – teroristický útok ve vlaku. Spolupráce s ZZS ÚK, PČR, HZS ÚK, zástupci ZZS SRN, KÚ. Místo: nádraží Chabařovice – Přestanov, obec Tisá Ostrov u Tisé.
Autor: Honza Vraný
Foto: Markéta Flochová/Ú
stecký kraj
Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz