Finance Kultura Liberecký Politika Technika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Zaměstnanci Skupiny ČEZ věnovali po jedenácté čas dobré věci

SEVERNÍ ČECHY – Čas pro dobrou věc nastal opět po roce pro zaměstnance Skupiny ČEZ na severu Čech.  V Ústeckém kraji pomáhali Dětskému domovu v Mašťově, občanskému sdružení RADKA v Kadani či Domovu pro seniory tamtéž, Domovu pro seniory Severní Terasa v Ústí nad Labem, Domovu u Trati Centra sociální pomoci v Litoměřicích a Skanzenu v Zubrnicích. V Libereckém kraji pak dobrovolníci zavítali do Jedličkova ústavu. Pomoc za ta léta víceméně již ostřílených 38 dobrovolníků byla více než různorodá.   

Dvě dobrovolnice z Elektrárny Tušimice zaměstnala kadaňská RADKA výrobou keramických zásobníků na tužky. Ty slouží jako dárky pro účastníky nejrůznějších akcí či prezenty pro přátele a sponzory. „Do Radky jezdíme pomáhat každoročně. Jako vždy chceme pomoc dobré věci a věnovat náš čas potřebným,“ shodly se Jana Laudátová a Jaroslava Staňková. Prakticky stejný smysl dobrovolnictví vidělo i osm dobrovolníků, dva z ČEZ Distribuce v Děčíně a šest z elektráren Tušimice a Prunéřov, kteří nabídli své pomocné ruce Domovu pro seniory v Kadani.

„Původně jsme počítali s tím, že nám energetici pomohou hlavně s údržbou zahrady a natíráním balkonů. Vzhledem k počasí jsme ovšem museli zvolit náhradní program, takže čtyři se věnují úklidu vnitřních prostor domova a druhá půlka natírá venku pod pergolou lavičky. Odpoledne pak věnujeme společným aktivitám s našimi klienty, aby měli kontakt s okolním světem a hlavně strávili smysluplně čas plný zábavy s někým jiným, než jen s lidmi své věkové kategorie. Zatímco vloni jsme si takhle společně zahráli pétanque, letos si dáme dvě klasické stolní hry, a to slovní šibenici a bingo. Samozřejmě jsme velice rádi, že u nás přiloží dobrovolníci ze Skupiny ČEZ ruce k dílu, již po třetí musím konstatovat, že jsou vždy velmi šikovní a ochotní se našim klientům věnovat,“ kvitovala pomoc energetiků Lenka Raadová, ředitelka Městské správy sociálních služeb a zároveň Domova pro seniory v Kadani.

Vítanou pomoc si tradičně pochvalovali i v Dětském domově v Mašťově, kde šest dobrovolnic z ČEZ, a. s., čekaly úklidové a natěračské práce. „Máme rozsáhlý areál, a jak se lidově říká, práce je u nás celoročně jak na kostele. Jsme proto rádi, že k nám zaměstnanci Skupiny ČEZ l opět zavítali na dobrovolnický den. Kdyby jezdili častěji, nebyli bychom vůbec proti. Vzhledem k nepřízni počasí jsme ale letos vynechali zahradnické práce,“ uvedl Zdeněk Šimek, ředitel dětského domova. Jak dodal, dvě ženy se pustily do úklidu a srovnání dokumentace v archivu domova, další dvě natíraly fotbalové branky na hřišti a poslední dvojice měla za úkol úklid vnitřních prostor aut, která jsou pro provoz zařízení nezbytná.

Smysluplně  také strávili svůj dobrovolnický den Dana Schrenková, Jitka Postlová a Vladimíra Baumgartnerová z Elektrárny Ledvice v ústeckém Domově pro seniory na Severní Terase, kde se věnovaly tamním seniorům. Byly zde pomáhat i v předchozích letech, takže věděly, že jim zpříjemní den procházkami či posezením v zahradě, případně si s nimi zahrají různé hry.  „Kontakt s okolním světem je pro naše klienty velmi důležitý. Ač se to nezdá, takhle strávený den je pro ně nejlepší terapií. Mají radost, že za nimi někdo přišel a vždycky pookřejí, zvláště když už se s nimi dobře známe. Vítají nás, jako bychom byly jejich vlastní,“ poznamenala s úsměvem Vladimíra Baumgartnerová. V libereckém Jedličkově ústavu pak pomáhali čtyři dobrovolníci s úklidem a nakládáním pořezaného dřeva v tamním lesoparku.

Ve Skanzenu Zubrnice navázala již počtvrté skupina energetiků z ČEZ Distribuce, ČEZ, a. s., a Energotrans, a. s.na práce z předchozích let, víceméně v lokalitě, kde se natáčela pohádka Dešťová víla. Čtyři ženy likvidovali náletové dřeviny u mlýna Týniště čp. 28. Šestice mužů dokončila již předloni započaté zpevnění břehů náhonu ke starému mlýnu, přebrala suť, přičemž vybrané kameny poslouží ještě jako dlažba na jednom z dvorů, a následně se pustila ještě do čištění dalšího hustou zelení zarostlého náhonu.

„S pomocí lidí z ČEZ jsme velmi spokojeni. Už čtvrtým rokem se nebojí přiložit ruce k dílu a je jedno, zda jde o muže či ženy. Letos bych jen zopakoval slova chvály z předchozích let. Doufám, že stejnou partu uvítáme u i v příštím roce,“ uvedl František Ledvinka, vedoucí Skanzenu Zubrnice. „Máme dobrý pocit z toho, když můžeme přiložit ruce k dílu a výsledek naší práce je za námi vidět. Navíc jsme z tohoto kraje, který máme rádi. Pokud se Zubrnice opět objeví v nabídce, určitě přijedeme příští rok zase,“ konstatovali za souhlasného přikyvování ostatních Radek Kotrba z ČEZ Distribuce v Děčíně a Andrea Forejtová z Teplárny Trmice.

Na výsost spokojeni byli rovněž se šesticí žen z ČEZ Distribuce, ČEZ Prodej a ČEZ Teplárenská v Domově pro seniory U Trati, který spadá pod Centrum sociální pomoci Litoměřice. „Využili jsme jejich pomoci při údržbě zeleně v areálu domova. Ze všech se tak na jeden den staly zahradnice, plejí záhony, zastřihávají keře, připravovaly záhon pro pěstování zeleniny našimi seniory a podobně. Rovněž pomáhaly stěhovat zahradní nábytek. Jak se říká, jedou na plný výkon. Pro nás je to pomoc vítaná a hlavně účinná,“ pochvaloval si Karel Reissmüller, vedoucí Domova U Trati. „Je to pro nás příjemná změna oproti naší každodenní práci. Sešla se nás tu dobrá parta napříč několika společnostmi Skupiny ČEZ, takže se navzájem i lépe poznáme. Super atmosféra, super lidi a co je nejdůležitější, bude za námi vidět kus práce, která zpříjemní místním seniorům za hezkého počasí pobyt venku,“ uvedla „mluvčí“ šestice Zdeňka Prokopcová z ČEZ Prodej, a. s., v Praze.

„Čas pro dobrou věc“, jak se správně projekt dobrovolnických dnů jmenuje, se napříč všemi lokalitami ČR, v nichž Skupina ČEZ působí, letos koná již po jedenácté. Jeho smyslem je, že každý ze zaměstnanců, který si najde čas pro dobrou věc, může věnovat jeden proplacený pracovní den neziskovým organizacím, jež působí hlavně v sociální oblasti či se zabývají ochranou životního prostředí. Dobrovolníci přitom plní zadané úkoly, které mají organizacím alespoň trochu odlehčit od jejich každodenních povinností a starostí. Prostě pomoc tam, kde je to zrovna v daný moment zapotřebí. V uplynulých deseti letech se tak do programu firemního dobrovolnictví zapojilo 5 054 energetiků na nejrůznějších postech. Letos si to mnozí již po x-té zopakovali a další kolegové se k nim nově přidali či do konce letošního roku ještě přidají.

Autor: Ota Schnepp
mluvčí Skupiny ČEZ pro střední a severní Čechy

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz