Auto-Moto Finance Technika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Na Chomutovsku lze nově dobít elektromobil i na příjezdu od Karlových Varů

KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ – Novou veřejnou dobíjecí stanici pro elektromobily všech značek a typů nabízí ode dneška obyvatelům a návštěvníkům severočeský Klášterec nad Ohří na Chomutovsku. Stanice umístěná v centru města je vybavena dvojicí konektorů se standardem Mennekes s parametry dobíjení 32 A / 400 V. Nachází se na parkovišti u komerčního centra v sousedství silnice I/13, která půlí město na jeho historickou a novou část. Celkově provozuje Skupina ČEZ v Ústeckém kraji 6 rychlodobíjecích stanic a 8 stanic normálního dobíjení. Celkově pak provozuje v celé České republice více než stovku dobíjecích stanic, z toho přes 50 rychlodobíjecích.

„Umístění dobíjecí stanice v Klášterci nad Ohří je plně v souladu s naší koncepcí instalovat stanice takzvaného normálního dobíjení v blízkosti center měst a všude tam, kde mají lidé při dobíjení vozů možnost alternativního trávení času. Potenciál elektromobilů stále stoupá a dostatečná infrastruktura pro jejich další rozvoj je v současnosti pro nás prioritou,“ říká Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

V České republice je aktuálně registrováno zhruba 2 000 elektromobilů. Jen loni přibylo 400 vozů na elektrický pohon, letos zatím více než 270. Odhady dalšího vývoje hovoří v horizontu několika let o ročních prodejích v řádu tisíců elektromobilů a plug-in hybridů. Podobně jako v dalších vyspělých zemích Evropy, i v České republice se elektrická auta definitivně stávají běžnou součástí zejména městského provozu. Toho jsou si vědomi i v Klášterci nad Ohří.

„Elektromobily vnímáme jako prostředek ke zlepšení ovzduší ve městech, a jsme proto rádi, že zázemí k jejich dobíjení už funguje i u nás. Navíc je stanice postavena na velmi vhodném místě, takže krom místních si mohou dobít svůj vůz i ti, co projíždějí Kláštercem ať již od Chomutova nebo Karlových Varů. Samozřejmě pak mohou využít pro ně vzniklý volný čas třeba k návštěvě našeho zámku s Českým muzeem porcelánu či se jen tak projít historickým centrem města a zavítat při tom do Informačního centra a Galerie Kryt, v níž jsou vždy na měsíc instalovány zajímavé výstavy,“ uzavírá Štefan Drozd, starosta Klášterce nad Ohří.

Skupina ČEZ souběžně v oblasti elektromobility nabízí širokou paletu souvisejících služeb a produktů pro firmy, municipality a kraje. Jde například o návrh a instalaci dobíjecích stanic na klíč, elektrifikaci automobilových flotil, platformy pro dobíjení, včetně IT řešení, pronájmy či prodeje elektromobilů nebo wallboxy a kabely pro dobíjení. Pro samosprávy ČEZ nabízí realizaci a provoz dobíjecích stanic pro elektrobusy či návrhy konceptu elektromobility v jednotlivých městech a regionech. Více na www.elektromobilita.cz.

Autor: Ota Schnepp
mluvčí Skupiny ČEZ pro severní a střední Čechy

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář