Praha Složky IZS Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

AKTUALIZUJEME: Česká republika poslala na pomoc do Thajska své hasiče, kteří právě dorazili na místo

ČESKÁ REPUBLIKA/ THAJSKO – Oba naši styční důstojníci, ppor. Mgr. Petr Vodička z HZS hl. m. Prahy a plk. Ing. David Kareš ze Záchranného útvaru HZS ČR, se po příletu do Bangkoku sešli se zástupci České ambasády i se zástupci místních úřadů. Poté se společně vnitrostátní linkou přesunuli na místo události.  Česká republika se tak zapojuje do možné záchrany mladých fotbalistů a jejich trenéra ze zatopené jeskyně.

Zde se oba styční důstojníci zaregistrovali v místním krizovém štábu a začali se rozhlížet po místě, nejbližším okolí a terénu. Během dnešního dopoledne se byli podívat přímo v jeskyni, aby zvážili možnost využití velkokapacitních čerpadel. Bohužel, velkokapacitní čerpadla nelze použít z důvodu jejich váhy a obtížné manipulovatelnosti. Terén je zde členitý a není možné čerpadla na místo řádně dopravit a usadit.

Dalším návrhem bylo využití kalových čerpadel s výkonem 800 l vody/min, která jsou lehčí a snadno manipulovatelná. Tuto informaci styční důstojníci zaslali na krizový štáb České republiky, kde s ní dále pracoval jak ministr vnitra, tak premiér. Ti rozhodli, že Česká republika oficiálně Thajsku kalová čerpadla nabídne.

Čeští zástupci tuto informaci předali na místní krizový štáb v Thajsku. Nabídka zněla 10 – 15 ks kalových čerpadel s obslužným personálem, který by činil cca 10 příslušníků HZS ČR a dále 4 potápěče.

V tuto chvíli se čeká na rozhodnutí thajského krizového štábu, jak vyhodnotí situaci, a zda nabídky využije. Poté už je jen otázkou hodin vypravit kalová čerpadla vč. příslušníků HZS ČR na místo určení.

PSALI JSME TAKÉ: AKTUÁLNĚ: Dva hasiči z České republiky poletí na pomoc do Thajska!

Autor: kpt. Mgr. Nicole Zaoralová

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “AKTUALIZUJEME: Česká republika poslala na pomoc do Thajska své hasiče, kteří právě dorazili na místo

  1. Pingback: Full Report

Napsat komentář