Kultura Tipy na výlet Turistika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

NOVINKY: Ústecká ZOO se pyšní nosatými přírůstky! Narodila se tam dvě mláďata nosálů bělohubých

ÚSTÍ NAD LABEM – Po pěti týdnech od narození se veřejnosti začínají představovat dvě mláďata vzácných nosálů bělohubých. Podle údajů ZIMS se za posledních 12 měsíců odchov podařil pouze ve dvou zoo, u nás dva a v Zoo Magdeburg pět.

Tento druh nosálů, který se na rozdíl od svých příbuzných, nosálů červených, v evropských zoologických zahradách často nevyskytuje, začala naše zoo chovat v roce 2016. Nejprve v únoru dorazil samec José, který pochází z Jardin Zoologico de la Habana na Kubě, kde se v roce 2012 narodil. Odtud putoval do německé Zoo Halle (rok 2014) a následně k nám na sever Čech. O devět měsíců později dorazila samice Rosalina, která se narodila v květnu roku 2016 v Zoo Magdeburg a k nám přišla ve stáří půl roku. Dalšími českými zoo, kde lze tento druh spatřit, je Zoo Jihlava (1,1) a Zoo Praha (1,2), V Evropě je v současné době chováno ve 20 institucích celkem 46 jedinců, přičemž poměr pohlaví je 21 samců ku 18 samicím, zbytek tvoří mláďata.

Vzhledem k rozdílnému stáří a velikosti byla obě zvířata od sebe nejprve oddělena ve dvou expozicích v pavilonu zvaném zimoviště, kam návštěvníci nemají přístup. Když samička dospěla, umožnili jsme jim nejprve jen vizuální a čichový kontakt, a když nebyla pozorována žádná agresivita, mohli být společně. První páření proběhlo ještě v zimovišti, ale to úspěšné se podařilo až v pavilonu exotária, kam byli oba nosáli přesunuti na začátku prosince 2017, aby je mohli vidět i návštěvníci.

Autor: Věra Vrabcová

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “NOVINKY: Ústecká ZOO se pyšní nosatými přírůstky! Narodila se tam dvě mláďata nosálů bělohubých

Napsat komentář