Kultura Technika Tipy na výlet Turistika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

NA AKTUÁLNÍ TÉMA: Tropická vedra v současnosti trápí také zvířata v ústecké zoo

ÚSTÍ NAD LABEM – Tropická vedra, která v letošním roce panují v České republice, nesužují jen lidi, ale i zvířata. Chovatelé v ústecké zoo se o své svěřence musejí postarat i nad rámec obvyklého režimu.

„V současných vysokých teplotách je nutné, aby zvířata měla nepřetržitý přístup k pitné vodě. Pokud nejsou ve výběhu či expozici automatické napáječky, musí se voda častěji doplňovat,“ vysvětluje vedoucí zoologického oddělení Lukáš Štěrba. „Zvířata mají možnost schovat se do stínu, ať již přímo ve výběhu (stromy, hrazení…) nebo využívají vnitřní prostory (stáj, ubikace), kde je často chladněji než venku v otevřeném prostoru. Toho využívají např. lemuři kata, kterým jsme nechali otevřenou i vnitřní expozici a mohou si tedy během dne vybrat, kde je jim příjemněji,“ dodává.

Příkladem stínění je v posledních červencových dnech realizace projektu Pomáhej pohybem, kdy se díky podpoře Nadace ČEZ a výkonu sportujících příznivců zoo podařilo získat částku 150.000 Kč na stínící plachty ve výběhu slonů, ale také na zastínění tribun pro návštěvníky zoo. „Naši sloni oceňují instalaci plachet každý den, když je po 11.00 hodině odvádíme z pavilonu do výběhu, kde tráví celé odpoledne. Tyto plachty mají větší stínivost (až 90 % na rozdíl od původních plachet s 60%), takže rozdíl mezi teplotou na slunci a ve stínu je až 20°C. Také návštěvníci mohou sledovat slony ve výběhu s větším komfortem, neboť stínící plachty byly instalovány i na tribunách,“ pochvaluje si vrchní chovatel slonů Jan Javůrek.

Některá zvířata, jako např. sloni, medvědi malajští či rosomáci se mohou zchladit v přírodním bazénku či jezírku, jeleni bělohubí či nosorožec mají ve výběhu bahniště, které jim také slouží k ochlazení. V některých výbězích jsou umístěna mlžítka (tapír indický, voliéra s rarohy velkými), čímž dochází k ochlazování a zvlhčování vzduchu. „Mlžítka jsou na několika místech areálu zoo umístěna i v prostorách pro návštěvníky, např. před pavilonem slonů či u dětského hřiště Minivětruše, což oceňují nejen děti, ale i dospělí,“ vysvětluje tisková mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Obecně zvířata v těchto vedrech méně žerou, během dne nejsou tolik aktivní a zdržují se ve stínu. „Z toho důvodu jsme museli omezit i některé předváděcí akce, např. naši lvi nejeví o potravu v poledních hodinách zájem již několik týdnů, takže jejich komentované krmení se momentálně nekoná. Stejně tak jízdy na ponících nyní neprobíhají, neboť by to byla pro zvířata velká zátěž,“ dodává Věra Vrabcová.

Zdroj: ZOO Ústí nad Labem

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “NA AKTUÁLNÍ TÉMA: Tropická vedra v současnosti trápí také zvířata v ústecké zoo

Napsat komentář