Karlovarský Krimi Složky IZS Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Vodák vytáhl v Lokti z řeky nevybuchlou munici a přinesl ji do kempu! Ten byl následně pyrotechniky evakuován

LOKET – V pátek den 3. srpna 2018 v odpoledních hodinách oznámil policistům v Lokti muž z místního kempu, že se v řece nacházel nějaký náboj. Jeden z vodáků jej měl vytáhnout z vody a přinést do kempu.

Na místo vyjela policejní hlídka, která po příjezdu zjistila, že se jedná o střelu válcovitého průměru o velikosti 50 cm na délku a průměr 10 cm. Mělo se jednat o dělostřeleckou střelu č. 56. Operační důstojník na místo povolal pyrotechnika z expozitury Teplice. Do příjezdu pyrotechnika policisté místo nálezu a jeho okolí střežili, aby nedošlo k manipulaci s nevybuchlou municí. Z kempu bylo evakuováno zhruba 200 osob. Další přijíždějící vodáci byli informováni o situaci a poučeni, že mají sjíždět řeku u druhého břehu nebo vyložit své věci u břehu a na chvíli kemp opustit. Také cyklisté na blízké cyklostezce, která vede kolem řeky na Svatošské skály, byli informováni o situaci a požádáni, aby vyčkali nebo zvolili jinou trasu.

Pyrotechnik po svém příjezdu a ohledání munice potvrdil, že se jedná o dělostřeleckou střelu. Munici zajistil a odvezl jí k likvidaci. Zhruba po dvou hodinách se evakuované osoby mohly vrátit zpět do kempu a nadále si již nerušeně užívat táboření.

Manipulování s nalezenou municí může být velmi nebezpečné. Není tedy na škodu, připomenout si několik preventivních rad.

Jak se však zachovat při nálezu munice?
• s municí nikdy nemanipulovat
• vyrozumět ihned policii
• zajistit nález tak, aby k němu nebyl přístup
• naleznou-li munici děti, vyrozumí o nálezu policii nebo dospělou osobu (rodiče, učitele, příbuzný)

Co se děje na místě nálezu?

Když přijedou policisté na místo, prozkoumají okolí nálezu, zda na místě není větší množství  nevybuchlé munice a přivolají pyrotechnika. Než pyrotechnik přijede, označí prostor kolem nálezu tak, aby byl  znemožněn  přístup  dalším osobám.

Pyrotechnici ke každému  nálezu přistupují tak, jako by šlo o nebezpečný nález a  musejí  zachovávat veškerá pravidla bezpečnosti, aby nedošlo k explozi.

V případě, že jde o nálezy na polích a v místech, kde nehrozí  nebezpečí  osobám ani  poškození majetku, jsou nálezy likvidovány  na místě. V ostatních případech se odvážejí na bezpečné místo, kde jsou likvidovány.

Na místě nálezu musí každý dbát pokynů policistů.

Autor: nprap. Kateřina Krejčí

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “Vodák vytáhl v Lokti z řeky nevybuchlou munici a přinesl ji do kempu! Ten byl následně pyrotechniky evakuován

Napsat komentář