Auto-Moto Cestování Doprava Krimi Kultura Moravskoslezský Složky IZS Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

Cenu Gentleman silnic si převzali dva muži, kteří vyprostili řidiče z havarovaného auta a poskytli mu první pomoc

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Cenu Gentleman silnic si převzali dva muži, kteří vyprostili řidiče z havarovaného vozidla a poskytli mu první pomoc. K události došlo na dálnici D1 při hromadné dopravní nehodě dvou kamionů a čtyř osobních automobilů. O jejich odvaze svědčí skutečnost, že oba zachránci nedbali na to, že došlo k požáru několika vozidel a hrozilo nebezpečí výbuchu. 

V budově Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje byla dvěma mužům, kteří se významnou měrou podíleli na záchraně života řidiče, účastníka dopravní nehody, předána ocenění „Gentleman silnic“. Tento společný projekt České pojišťovny a Policie České republiky vznikl v roce 2004. Za jeho dobu trvání bylo oceněno již více než 150 osob, kteří přispěli k záchraně života či zdraví zraněných při dopravních nehodách. Cílem projektu je motivovat účastníky silničního provozu k tomu, aby si v krizových situacích pomáhali.

Letos v březnu v brzkých ranních hodinách došlo na dálnici D1 ve směru na Olomouc v katastru obce Kujavy (okres Nový Jičín) k hromadné dopravní nehodě dvou nákladních souprav a čtyř osobních vozidel. Následkem nehody došlo mimo jiné k zahoření jednoho kamionu, od kterého začaly hořet další dvě vozidla. Jedno z vozidel, kterému se požár vyhnul, havarovalo mimo komunikaci. V silně poškozeném automobilu zůstal zaklíněný těžce zraněný řidič.

Svědek dopravní nehody společně s mužem, který jakožto spolujezdec v jednom z vozidel zúčastněných na nehodě byl také lehce zraněný, zaklíněného řidiče z havarovaného vozidla vyprostili. Následně mu poskytli první pomoc a setrvali u něj až do příjezdu rychlé záchranné služby. Po celou dobu poskytování pomoci oba zachránci nedbali na to, že vzhledem k rozsáhlému požáru na místě nehody hrozilo nebezpečí výbuchu.

Ocenění „Gentleman silnic“ oběma mužům předal ředitel Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje plk. Mgr. Tomáš Kužel společně s vedoucím odboru služby dopravní policie plk. Mgr. Bc. Jiřím Zlým a tiskovou mluvčí České pojišťovny Ing. Ivanou Buriánkovou, která je současně hlavní koordinátorkou projektu. Oběma zachráncům se dostalo nejen ocenění, ale také slova díků. Vždyť v dnešním uspěchaném světě nebývá pomoc druhým brána jako samozřejmost.

Autor: por. Mgr. Daniela Vlčková

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

2 Replies to “Cenu Gentleman silnic si převzali dva muži, kteří vyprostili řidiče z havarovaného auta a poskytli mu první pomoc

  1. Pingback: auto swiper

Napsat komentář