Politika Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Z HISTORIE: Před 80 lety rozpoutali nacisté v Německu takzvanou Křišťálovou noc

NĚMECKO – Smutné výročí si dnes večer připomíná nejen Německo! Křišťálová noc byl protižidovský pogrom, ke kterému došlo před 80 lety v noci z 9. na 10. listopadu 1938 v nacistickém Německu, připojeném Rakousku a v Sudetech. Podílely se na něm paramilitantní jednotky SA(Sturmabteilung) a běžní Němci, zatímco německé úřady nečinně přihlížely.

Název Křišťálová noc je odvozen od střepů rozbitého skla z oken a výloh židovských obchodů, domů a synagog. Během Křišťálové noci bylo zabito podle nejčastěji zmiňovaného údaje 91 Židů, ale některé prameny uvádějí odlišná čísla. Zhruba 30 000 jich bylo následně zatčeno a internováno v koncentračních táborech. Židovské domovy, nemocnice a školy byly ničeny a rabovány. Více než 1000 synagog bylo vypáleno a zničeno bylo přes 7000 židovských obchodů.

Záminkou pro pogrom byl atentát na sekretáře německého velvyslanectví v Paříži, Ernsta vom Ratha, který spáchal židovský mladík Herschel Grynszpan. Křišťálovou noc následovala další ekonomická, politická a společenská perzekuce Židů, která vyvrcholila v konečné řešení židovské otázky a holokaust.

Zdroj: wikipedia

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “Z HISTORIE: Před 80 lety rozpoutali nacisté v Německu takzvanou Křišťálovou noc

  1. Pingback: micro step

Napsat komentář