Kultura Tipy na výlet Turistika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů Zvířata

TIP REDAKCE: Nenechte si ujít tradiční ŠTĚDRÝ DEN se zvířátky v ústecké ZOO

ÚSTÍ NAD LABEM – Slavnostní vánoční atmosféru si přímo 24. prosince v ústecké zoologické zahradě užívají již řadu let společně návštěvníci i zvířecí obyvatelé zoo.

„Poprvé jsme takovou nadílku pro zvířata uskutečnili před deseti lety, tedy v roce 2008. Pojali jsme tuto akci jakou dobrou zábavu pro vybrané druhy zvířat, kterým jsme připravili stromky ozdobené ovocem a zeleninou, ale i pochoutky ve vánočně zabalených balíčcích,“ popisuje tisková mluvčí zoo Věra Vrabcová.

„Akce si získala velkou popularitu, takže od té doby se počet malých a velkých účastníků navyšuje. Je to jistě příjemný způsob, jak si se svojí rodinou či přáteli zkrátit čekání na Ježíška,“ dodává Věra Vrabcová.

„I letos budeme začínat ve spodní části zoo, a to v 10.00 hodin u našich tuleňů Caspera a Mary. Ti během komentovaného krmení dostanou svoji oblíbenou pochoutku charakteristickou pro vánoční čas – rybu,“ upřesňuje kolegyně Nikola Roštejnská. „Další zastávka bude u pavilonu opic, kde je vzhledem k počtu jedinců makaků kápových a mandrilů rýholících počet dárků největší, aby se dostalo na každého člena tlupy. Poté se přesuneme do pavilonu exotária s nadílkou pro další druhy primátů – kotuly a chvostany. Ve venkovních výbězích sousedního pavilonu šelem čekají dárky s dobrotami a stylově ozdobené stromky na medvědy malajské, lvy a oblíbené surikaty.

„Následná prohlídka s nadílkou v horní části zoo bude zahrnovat lemury kata v expozici Berenty, vzhledem k počasí se uskuteční ve vnitřní expozici a ne ve venkovním výběhu, kam chodí lemuři pouze v létě. Samotný závěr celého dopoledne bude patřit našim slonicím, ale bude záležet na počasí a zdravotním stavu Kaly, takže vše se rozhodne až v pondělí 24. prosince. Většinou zde prohlídka okolo poledne končí a všichni se rozcházejí do svých domovů,“ uvádí Věra Vrabcová.

„Vánoční nadílku pro zvířata využívá tzv. potravního enrichmentu, tedy obohacení života v péči člověka, kdy se krmení podává zajímavým způsobem, v různých úkrytech a skrýších, a zvířata přitom musejí vynaložit důvtip, energii a námahu,“ vysvětluje vzdělávací pracovník Matěj Kynšt. „Zoo bude v pondělí 24. prosince otevřena od 9.00 do 14.00 hodin, a to oba vstupy, tedy spodní z Drážďanské ulice a výjimečně horní z ulice Výstupní. Vstupné je dobrovolné. Věříme, že si tento sváteční den u nás užije každý, kdo do zoo dorazí,“ doplňuje na závěr Matěj Kynšt.

Zdroj: ZOO Ústí nad Labem

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář