Sport Ústecký Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

OSOBNÍ TRENÉR – FITNESS: Motivace na měsíc nebo na celý život?

MOST – Na začátku každého roku se najde větší či menší množství lidí, kteří se rozhodnou udělat něco se svým životem a dají si předsevzetí. Předsevzetí. Kouzelné slůvko, které by mělo být spásou a pomoci k nějaké změně. Změna spočívá v rozhodnutí, že něco přestane dělat, a nebo naopak s nějakou činností započne. Mnohdy je to předsevzetí „něco se sebou udělám – začnu cvičit, zdravě jíst a zhubnu.“

Velké procento lidí, některé zdroje uvádí až 98%, své novoroční předsevzetí zhubnout a věnovat se zdravému životnímu stylu nedokáží dotáhnout do zdárného cíle a naopak jejich postava se velmi brzy vrátí do původního stavu, ne-li do horšího. Otázka je nasnadě: Proč?

Odpověď je – nemají motivaci, vůli a ztrácí chuť. Mnohdy chtějí výsledky na počkání a ty se nedostavují. A pokud se pustili do tvrdého tréninku a jídelníčku na rýží a suchém kuřecím mase, jsou takřka s jistotou odsouzeni k neúspěchu. Jaká je tedy cesta k úspěchu?

Cesta k úspěchu vede přes postupné změny a uvědomění si, že postava, kterou „deformovali“ dlouhé roky, nezmění za první měsíc v roce. Vhodným způsobem je stanovit si postupné cíle. Pokud si stanovíme cíl „budu 6 x týdně cvičit a zhubnu 30 kg do léta“ je to cíl příliš troufalý.

Pojďme si stanovit cíle například takto:
1. Oslovím osobního trenéra, aby mě naučil cvičit
2. Začnu cvičit 3 x týdně
3. Jídlo budu měnit postupně
4. Zhubnu 4 kg za měsíc

Investice do osobního trenéra je především investicí do sebe samého. Pokud nevíte, jak cvičit, schopný osobní trenér vás to naučí. Doporučí i vhodný trénink a ukáže vám správné provedení cviků.

Nechtějte cvičit příliš často. Tělo potřebuje regeneraci, bez které vám svalová hmota neporoste a tuková hmota se naopak bude bez regenerace držet zuby nehty.

Neskočte do změny jídelníčku po hlavě. To bude ta nejtěžší část vašich plánů, protože radikální změnu dokáže udržet málokdo. Pokud nevíte jak na stravování a necháte si sestavit jídelníček, klidně na něj najíždějte postupně. Porce mohou být velké nebo malé nebo vám způsobí zažívací problémy, zejména pokud jste jedli dříve málo bílkovin a vlákniny.

Dávejte si dílčí cíle. Pokud si dáte za cíl zhubnout oněch 30 kg a v půlce uvidíte, že to zřejmě už nezvládnete, budete demotivovaní a z celou snahou seknete. Pokud si však dáte za cíl 3 – 4 kg za měsíc, je mnohem vyšší pravděpodobnost, že cíle dosáhnete, což vás bude motivovat k dalším dílčím cílům. Budete se cítit lépe, radostněji, budete spokojení s tím, jaké pokroky děláte a jak se vám je daří plnit. Dostanete se vlastně do takového kolotoče dílčích úspěchů, který může vyústit v dlouhodobou spokojenost, což je ten hlavní cíl. Pak jste totiž splnili to, oč by vám mělo jít. Neměli jste předsevzetí na leden, jako ta drtivá většina, která ztroskotá, ale získali jste dlouhodobou motivaci, která vám může vydržet dlouhá léta. Změnili jste životní styl.

A když budete spokojeni a budete mít výsledky, můžete se jednou za čas odměnit třeba něčím ne úplně zdravým, ale chutným. Protože ve vašem novém, lepším zdravotním stylu jedno špatné jídlo postavu nezkazí 😊

Bc. Zdeněk Drexler

■ osobní trenér v Tornádo sport Most

■ závodník IFBB men’s physique 2018

■ výživový poradce

■ účastník pořadu ČT „Parta maraton“

■ 2 x absolvoval maraton

■ absolvent prestižní Fitness akademie Ronnie.cz

Autor: Zdeněk Drexler

 

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář