Cestování Kultura Tipy na výlet Turistika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

TIP NA VÝLET: Zažijte kouzlo ojedinělé kouřící hory – vrchu Boreč na Lovosicku v Českém středohoří

LOVOSICKO – Pokud máte rádi procházky přírodou a nevadí vám ani chladné až mrazivé počasí, máme pro vás tip na zajímavý výlet. Jedná se o takzvanou „kouřovou horu“, přesněji řečeno vrch Boreč nedaleko Lovosic v Českém středohoří.

Na tomto kopci můžete vidět zajímavý přírodní jev a to kouřící pukliny ve skále, odborně nazývané ventaroly, z kterých proudí teplý vzduch a to i v zimě, kdy jsou třeskuté mrazy. Tento přírodní úkaz vzniká tak, že celý kopec je protkán puklinovým labyrintem, jenž v létě působí jako tepelný akumulátor a v zimě studený vzduch nasávaný při úpatí kopce se uvnitř ohřívá a obohacuje vlhkostí a vystupuje teplý na vrcholu. Rozdíl teplot může dosáhnout i 20°C. Proto nejpozoruhodnější doba, kdy tento jev lze pozorovat, je v zimních měsících, kdy teplota klesá do minusových hodnot a my můžeme pozorovat doslova, jak kopec „vyfukuje“ horkou páru.

Borečský vrch byl vyhlášen už v roce 1951 přírodní památkou z důvodu ochrany rostlinných společenstev teplých strání, sutí a skal. V okolí puklin, kde půda nezamrzá a i v zimě se doslova zelená se vyskytuje unikátní druh mechorostu a to Borečka vzácná, pocházející ze Středomoří a jak napovídá její název, v Česku se vyskytuje pouze zde.

bannerjvpress1

Na vrchol kopce je vyznačena naučná stezka s výchozím bodem kapličkou v obci Režný újezd. Stezka má 9 zastavení u kterých jsou na informačních panelech popsány vyskytující se rostliny a živočichové i princip fungování ventarol. Součástí stezky jsou i 2 vyhlídky a to směrem na město Lovosice a druhá na krásné panorama kopců v čele s majestátní Milešovkou.

Stezka je koncipovaná jako turistický naučný okruh s délkou cca 3km a tak její projití zabere 1-2 hodiny. Pokud máte rádi delší vycházky, můžete se z Boreče vydat po navazujících turistických trasách i na vzdálenější cíle jako jsou Třebenice, Lovosice, Lovoš, Milešov a další.

Více informací o vrchu Boreč naleznete také ZDE a ZDE.

FOTOGALERIE…

Autor: Patrik Makula

2 Replies to “TIP NA VÝLET: Zažijte kouzlo ojedinělé kouřící hory – vrchu Boreč na Lovosicku v Českém středohoří

Napsat komentář