Auto-Moto Cestování Doprava Jihomoravský Moravskoslezský Olomoucký Složky IZS Z domova Zajímavosti Zlínský Zprávy podle krajů

Z DOPRAVY: Husté sněžení na Moravě komplikovalo po celý den dopravu

ČESKÁ REPUBLIKA – Silné sněžení v ranních hodinách zasáhlo Českou republiku. Přívaly sněhu komplikují dopravu především na Moravě a ve Slezsku, kde dochází ke zpožďování nebo dokonce k omezování spojů.

Silné sněžení komplikuje dopravu na silnicích od brzkých ranních hodin. Komplikace jsou především na jižní Moravě, sněžení ale postupuje dále směrem na sever, takže dopoledne sněžilo již také v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Problémy mají především silničáři, dopravní podniky a další dopravní společnosti zajišťující veřejnou dopravu. České dráhy zatím na Moravě a ve Slezsku nehlásí žádné větší potíže.

Na novou sněhovou pokrývku, která následovala po víkendové razantně rychlé oblevě, upozornil Český hydrometeorologický ústav především v Jihomoravské, Zlínském a části Olomouckého kraje. „V pondělí dopoledne napadne nová sněhová pokrývka místy kolem 7 centimetrů, na východě kolem 10 centimetrů nového sněhu,“ varovali meteorologové s tím, že výstraha platila od rána až do 14.00 hodin.

14.00 hodin (ČR):
Ačkoli sněžení přestává jen pozvolna, online zpravodajství nyní ukončujeme. Situaci budeme ale i nadále sledovat. Děkujeme za pozornost.

12.23 hodin (Jihomoravský kraj):
V Jihomoravském kraji stále přetrvávají problémy z rána. Nově dopravci evidují zpoždění okolo 20 minut na lince 153 v oblasti Hvozdce, okolo 60 minut na lince číslo 157 V Račicích a až 15 minut v oblasti Pohořelic a lince číslo 164. Na linkách 610, 611 a 612 přetrvávají také problémy v oblasti Sokolnic, kde autobusy dočasně obsluhují i zastávku Sokolnice, obecní úřad.

11.56 hodin (ČR):
Situace na silnicích se, i přes trvající jemné sněžení, zklidňuje. Výstraha meteorologů na příděl sněhu trvá do dnešních 14.00 hodin, díky tomu by se situace již neměla rapidně zhoršovat. I přesto platí nadále udržet si obezřetnost, chodci a řidiči by měli být maximálně obezřetní. Český hydrometeorologický ústav předpokládá, že další sněžení nepřijde, pouze na pátek očekává na Moravě a ve Slezsku jihovýchodní až jižní vítr.

11.19 hodin (Zlín):
A také Zlín hlásí jízdní řády v rámci možností bez problémů. Největší zdržení je u dvou spojů linky číslo 2, kde je evidováno zpoždění nad 10 minut. Ostatní spoje jedou na čas nebo do 5 minut zpoždění.

11.10 hodin (Brno):
Stabilizovaná situace panuje také v brněnské městské dopravě. I přesto dispečeři upozorňují na možné zpoždění od 30 do 60 minut v závislosti na aktuální průjezdnosti některých lokalit. Dispečeři také doporučují cestovat s dostatečnou časovou rezervou. Tramvaje jezdí v rámci možností v pravidelném intervalu.

11.04 hodin (Ostrava):
Situace se zklidňuje také v moravskoslezské metropoli, kde se provoz městské hromadné dopravy vrátil do normálu.

11.01 hodin (Olomouc):
Situace v městské hromadné dopravě se stabilizovala a zpoždění autobusových linek je již minimální. Dopravce eviduje zpoždění větší, než 10 minut, pouze u jednoho spoje linky číslo 20, ostatní spoje jezdí v rámci jízdních řádů.

10.43 hodin (Jihomoravský kraj):
Problémy přetrvávají také v Jihomoravském kraji, kde se se zpožděním potýkají téměř všechny autobusové linky. Situace je podle Koordinátora Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje kritická zejména v oblasti Znojemska, Břeclavska, Ivančicka, Tišnovska, Slavkovska, Kyjovska a Vyškovska. V rámci možností koordinátor doporučuje využívat vlakové linky. Autobusové linky 104 až 109 jezdí se zpožděním až 90 minut.

10.30 hodin (Olomoucký kraj):
Na možné komplikace v dopravě upozornil také Koordinátor integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje. Uvedl, že z důvodu intenzivního sněžení je možné omezení autobusové dopravy na Olomoucku, Přerovsku, Prostějovsku, Hranicku, Šternbersku a Uničovsku. V oblastech Jesenicko, Zábřežsko a Šumpersko jedou autobusy téměř bez zpoždění. Všechny autobusy v Olomouckém kraji vyjely, zpoždění se pohybuje v rozmezí 20 až 30 minut.

10.24 hodin (Olomouc):
Zatímco autobusy linky číslo 17 opět jezdí až do Nemilan. Naopak linky číslo 12 a 19 jsou ukončeny v zastávce Pekárny a neobsluhují zastávky U Mlýna a Holice. Na vybraných linkách pak nadále trvají zpoždění od 10 do 30 minut.

10.01 hodin (Ostrava):
Sníh začíná komplikovat také provoz městské hromadné dopravy v Ostravě. Podle Dopravího podniku Ostrava jezdí některé linky kvůli silnému sněžení a tvorbě kolon se zpožděním od 30 do 45 minut. Po tuto dobu nemusí podle dopravního podniku docházet k navazování jednotlivých spojů a přípojů a může docházet k výpadkům jednotlivých spojů. Trolejbusová linka číslo 104 jezdí se zpožděním až 40 minut.

09.46 hodin (ČR):
Prakticky bez problému jezdí vlaky. Jediné větší zpoždění, které evidují České dráhy, je u rychlíku z Břeclavi do Bohumína, který v těchto chvílích přijíždí do cílové stanice se zpožděním 45 minut. Ostatní vlaky jezdí se zpožděním do 10 minut.

09.18 hodin (Olomouc):
Stále trvají zpoždění a řadě autobusových linek. Z důvodu nesjízdné komunikace je navíc autobusová linka číslo 17 ukončena v zastávce Jižní. Zastávky Slavonín, Dům seniorů; Slavonín, křižovatka; Kyselovská; Slavonín,Cihelna; Nemilany nejsou dočasně obsluhovány.

09.01 hodin (Znojmo):
Cestující ve Znojmě si na městskou dopravu musí počkat. Podle společnosti ZDS Psota jsou totiž silnice pro autobusy MHD téměř neprůjezdné.

08.45 hodin (Jihomoravský kraj):
Z důvodu napadnutí velké vrstvy sněhu a tedy nesjízdnosti vozovky dochází ke zpožďování linek či úplné zastavení. Podle informací Znojemské dopraví společnosti ZDP Psota již od páté hodiny ranní stojí autobusy linky číslo 108 uvízlé v Lechovicích. „Silničáři nejsou schopni projet a silnici ošetřit z důvodu blokování kamionů a nezodpovědných řidičů,“ uvádí společnost na svém facebooku.

08.35 hodin (Zlín):
S problémy v dopravě se potýká také Dopravní společnost Zlín – Otrokovice. „Mnohé úseky sítě městské hromadné dopravy staly dočasně nesjízdnými. Došlo k narušení pravidelnosti provozu prakticky v celé síti. Některé spoje musely být vynechány, jiné nabírají velká zpoždění. Některé kopcovité úseky dočasně nejsou obsluhovány,“ informoval ráno tiskový mluvčí Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice Vojtěch Cekota s tím, že standardní provoz bude obnoven, jakmile budou komunikace bezpečně sjízdné a průjezdné.

08.21 hodin (Olomouc):
Městská hromadná doprava s menšími zpožděními jezdí v Olomouci. Dopravce eviduje zpoždění okolo 10 minut na linkách číslo 1, 12, 14 a 17, více než 20 minut opožděně jezdí spoje linek číslo 11, 16, 18, 25, 27 a 28 a s půlhodinovým zpožděním musí cestující počítat na lince číslo 15.

07.59 hodin (Brno):
Se zpožděním se potýkají cestující v brněnské městské hromadné dopravě. Důvodem je především silné sněžení, které s sebou přineslo řadu dopravních nehod, nesjízdné úseky a například ve Šlapanicích se vzpříčil kamion, což zcela vyřadilo z provozu trolejbusovou linku číslo 31.

07.45 hodin (ČR):
Informační portál Vlčoun.cz zahájil online zpravodajství zabývající se aktuální sněhovou situací. Situace se komplikuje především na Moravě a ve Slezsku, kde od brzkých ranních hodin kolabuje doprava.

Autor: Filip Vlček
Zdroj: www.vlcoun.cz

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

2 Replies to “Z DOPRAVY: Husté sněžení na Moravě komplikovalo po celý den dopravu

Napsat komentář