Složky IZS Sport Technika Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

POZVÁNKA: Dobrovolní hasiči z Hostomic pořádají koncem dubna soutěž I. ročník memoriálu Jaromíra Honse – Železný hasič

HOSTOMICE – Dobrovolní hasiči z Hostomic na Teplicku pořádají koncem dubna soutěž I. ročník memoriálu Jaromíra Honse Železný hasič. Akce se uskuteční v sobotu 27. dubna od 10.00 hodin a do soutěže o Železného hasiče se tak mohou zapojit děti, ženy a muži. Informuje o tom starosta SDH Hostomice Ing. Lukáš Pata.

I. ročník memoriálu pořádají dobrovolní hasiči z Hostomic na památku svého kamaráda a především kolegy. Jednatřicetiletý profesionální hasič Jaromír Hons z HZS Ústeckého kraje ze stanice v Ústí nad Labem, totiž na jaře loňského roku tragicky zemřel mimo službu v betonárce v Kněževsi u Prahy, kde byl s kolegou na brigádě. 

Propozice soutěže
Železný hasič – Memoriál Jaromíra Honse

Pořádající organizace: SDH Hostomice

Velitel soutěže: Jaroslav Feller
Hlavní rozhodčí: Josef Sáblík
Technické zabezpečení: SDH Hostomice a JSDH Hostomice
Datum a místo konání soutěže: 27.4.2019 Hostomice, ulice Mlýnská.
Časový harmonogram: prezence děti: 9:00 – 9:30 hodin .
Prohlídka tratě a instruktáž 9:30 – 9:50 hodin.
Zahájení 10:00 hodin.
Konec soutěžních pokusů dětí nejpozději 12:00 hodin.
Prezence muži a ženy: 11:30 – 12:00 hodin.

Prohlídka tratě a instruktáž muži a ženy: 12:00 – 12:30 hodin.
Zahájení muži a ženy: 12:30 hodin.

Podání přihlášek: e-mailem na adresu: sdhhostomice@seznam.cz, termín podání nejpozději do 20.4.2019

Soutěžní kategorie:

MUŽI 15- 100 let
ŽENY 15 – 100 LET
DĚTI: přípravka do 6 let
mladší 6 – 11 let
starší 11 – 15 let
Startovné:

Dospělí muži a ženy – 100Kč
Děti zdarma.
Počet účastníků je omezen. Přihlášky podané po zaplnění kapacity nebudou přijaty a účastníci budou informováni.
Občerstvení bude možné zakoupit na místě. Stánek SDH Hostomice

Pravidla soutěže pro kategorie MUŽI a ŽENY
Soutěž je pojata jako simulace zásahové činnosti v ochranném oděvu pro hasiče bez použití aktivního dýchacího přístroje. Každý soutěžící startuje na vlastní nebezpečí, za jeho zdravotní stav odpovídá přihlašující organizace. Za posouzení svého aktuálního zdravotní stavu a schopnosti absolvovat soutěž odpovídá každý soutěžící. Trať je postavena pro jednoho závodníka.

Disciplíny muži
1. Roztažení 4x hadice B (ženy hadice C)
2. Převalení pneumatiky 6x (ženy lehčí pneumatika)
3. Hammer box 30 úderů 5 kg palicí (ženy 15 úderů)
4. Přenesení 2x 20 l barelů do vzdálenosti 15 metrů (ženy 15 litrů)
5. Přenesení figuríny 10 m (ženy dítě)
6. Sbalení 1x hadice B 20m (ženy B 10m)
7. Výběh do kopce (10 m)

Vybavení soutěžícího: Kabát ochranného oděvu pro hasiče, kalhoty PS II, zásahová přilba, rukavice, dýchací přístroj IDP Saturn S7 (ženy lehčí IDP) bez masky nesený jako zátěž. Obuv si každý závodník volí sám. Musí se však jednat o pevnou sportovní obuv.

TRAŤ SOUTĚŽE
Závodník po startu roztáhne čtyři hadice B do vzdálenosti 35m.
Poté se přesune po trati a provede převalení pneumatiky a to celkem 6x. 3x tam a 3x zpět

Dále pokračuje po trati k HAMMER BOXU – práce s kladivem. Závodník uchopí obouruční palici a v konstrukci hammerboxu provede 30 úderů (střídavě 15 nahoru a 15 dolů). Rozhodčí počítá údery a po splnění úkolu závodníka poklepe na rameno. Po ukončení pokusu palice zůstává vedle hamerboxu, její odhození je penalizováno 10 vteřinami.

Následuje přenesení dvou dvaceti litrových barelů. Závodník uchopí do každé ruky jeden a barel a přenese jej do vzdálenosti 15 metrů.

Následuje disciplína figurína. Závodník musí figurínu o hmotnosti 80 kg přemístit pohybem pozpátku po trati na vzdálenost 10 m a to úchopem zezadu, oběma rukama v podpaží (např. Rautekovým úchopem). Není dovoleno přemísťovat figurínu tahem za oděv, hlavu nebo končetiny, stejně tak není dovolen transport figuríny na zádech soutěžícího. Figurína musí být po ukončení pokusu odložena tak, aby před puštěním těla nebyla hlava figuríny výše než kolena soutěžícího (penalizace 10 vteřin).

Další disciplínou na trati je sbalení jedné hadice B jednoduchou metodou. Závodník provede sbalení jakýmkoliv způsobem a následně hadici umístí do přepravky tak, aby žádná část hadice nepřečnívala.

Poslední disciplínou je výběh do 10m vysokého kopce na jehož vrcholu závodník zastaví čas proběhnutím časoměrné brány.

Soutěžící startuje s kabátem zásahového oděvu zapnutým do horní úrovně, nasazenou přilbou, rukavicemi, kalhotami PS II, a nasazeným IDP. Po celou dobu pokusu nesmí soutěžící sundat ani rozpínat nebo upravovat žádnou část výstroje.

Penalizace:
Důvodem k postihu soutěžícího 10 trestnými vteřinami je: odhozením palice, upuštění figuríny (viz výše), zahození barelů.

Protesty: Podání protestu lze jen písemnou formou k hlavnímu rozhodčímu do 15 minut po skončení pokusu nebo zjištění sporného děje.

Pravidla pro kategorii DĚTI
Přípravka (smíšená kategorie)
– roztažení 1 C proudu (10m), volný běh, 5 úderů gumovou palicí do hammer boxu, přenesení 2 kanystrů na vzdálenost 5 m ( 3l kanystr naplněný 1l vody), tunel, překonání 70cm bariéry, volný běh, přemístění figuríny na vzdálenost 10 metrů, volný běh, přenesení 1 hadice (stuha), 10m a uložení hadice do přepravky, volný běh do cíle.

Mladší žáci (smíšená kategorie)
– roztažení 2 C proudů (10m), převalení pneumatiky 4x, 10 úderů gumovou palicí do hammer boxu, přenesení 2 kanystrů na vzdálenost 5 m (5l plný vody), volný běh, překonání 70cm bariéry, volný běh, přemístění figuríny na vzdálenost 15 metrů, tunel, smotání 1 hadice C, uložení hadice do přepravky, volný běh do cíle.

Starší žáci (smíšená kategorie)
– roztažení 2 B proudů (10m), převalení pneumatiky 6x, 20 úderů palicí do hammer boxu, přenesení 2 kanystrů na vzdálenost 15 metrů (10 l naplněné 8 litry vody, volný běh, překonání 70cm bariéry, volný běh, přemístění figuríny na vzdálenost 15metrů, tunel, smotání 1 hadice B, uložení do přepravky, výběh kopce do cíle.

Vybavení soutěžícího: dětská uniforma PS II nebo sportovní oblečení dlouhé nohavice a triko dlouhé rukávy, sportovní obuv, sportovní přilba, mladší batoh 2kg, starší batoh 4kg.
Běží se pouze jeden pokus ve všech kategoriích!!!

Trestné body v kategorii DĚTI – 10 trestných vteřin
-za odhození proudnice
– za špatné překonání překážky
– za špatné smotání hadice
– za špatné uložení hadice do přepravky.

Autor: redakce
Zdroj: SDH Hostomice

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “POZVÁNKA: Dobrovolní hasiči z Hostomic pořádají koncem dubna soutěž I. ročník memoriálu Jaromíra Honse – Železný hasič

Napsat komentář