Finance Krimi Moravskoslezský Složky IZS YouTube Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

VIDEO: Mladá žena v Moravskoslezském kraji více než 300krát zneužila tísňovou linku 158

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Více jak tři stovky bezdůvodných (takzvaných zlomyslných) telefonátů na tísňovou linku policie měla iniciovat 21letá žena. 

A „stihnout“ uskutečnit uvedené měla za zhruba pět týdnů. V období od 7. 1. 2019 do 13. 2. 2019 měla žena volat na „158“ celkem 235krát. A během pěti dnů (14. 1. 2019 do 19. 1. 2019) z jiného telefonního čísla měla tísňovou linku kontaktovat 84krát. Volající buď nesdělovala důvod, proč tísňovou linku kontaktuje nebo naopak doslova zahrnula policisty širokým spektrem vulgarit nejhrubšího rázu. Užívat měla dvě telefonní čísla, a byť se v některých telefonátech i představila, při podání vysvětlení (laicky výslechu) se pak k věci zlomyslných volání nevyjádřila. Při kontaktování v místě bydliště žena volání popírala či s policisty nekomunikovala. Policisté po shromáždění důkazů věc oznámili správnímu orgánu. Zákon na toto protiprávní jednání pamatuje pokutou do výše 200 000 korun.

K tématu lze doplnit informace uvedené při letošním bilančním brífinku (snímek číslo 16 na prezentaci pod textem http://www.policie.cz/clanek/kriminalita-v-roce-2018.aspx). V roce 2018 přijali moravskoslezští policisté celkem 92 879 tísňových volání (při meziročním srovnání s rokem 2017 konstatujeme pokles o 8,5 procent, v roce 2017 jsme registrovali 101 527 volání). Průměrně tak přijali policisté moravskoslezského operačního odboru 254 tísňových volání za den. Výjimky tvoří tradičně poslední den v roce, kdy obvykle registrujeme nárůst o sto procent v operačním dnu, a nejčetnější jsou tísňová volání v prvních hodinách roku nového.

Tísňovou výzvou je telefonický podnět osoby, sdělující informace k situacím přímého ohrožení života nebo majetku či podezření ze spáchání trestného činu apod. Příslušník operačního střediska je oprávněn hovor ukončit, jestliže zjistí v průběhu telefonátu, že obsah oznámení nemá charakter tísňové výzvy.
Zlomyslná volání jsou naštěstí výjimečná. Někdy si lidé tísňovou linku spletou s linkou informační a požadují například telefonní číslo jiného subjektu. Další kapitolou jsou volání psychicky nemocných lidí. Policisté přijímající zlomyslná volání se v dané době nemohli věnovat lidem, kteří mohli jejich pomoc potřebovat…

Průměrný dojezdový čas na tísňová volání v roce 2018 činil v Moravskoslezském kraji pět minut a řadí se tak k nejlepším v republice.

Autor: mjr. Mgr. Gabriela Pokorná

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář