Královehradecký Krimi Pomáháme Složky IZS Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

SENIOŘI POZOR ! Podvodné telefonáty typu „Ahoj babi…“ pokračují

HRADECKO – Kriminalisté zabývající se trestnou činností páchanou na seniorech opět varují před podvodnými telefonáty, které stále probíhají a neutichají. Jedná se o telefonáty, kdy na pevnou linku zavolá s nějakou smyšlenou legendou pachatel, který se vydává za vnuka a požaduje peníze.

. Když se volaný „chytí“, domluví se s ním na předání peněz s odůvodněním, že on nemůže a pošle kamaráda. Senioři pak do rukou neznámého pachatele vloží někdy i celoživotní úspory. Tak jako naposledy žena z Hradecka, která přišla na podzim 2017 o 380 tisíc korun – viz zde. Pachatelé volají hlavně na pevné linky, protože předpokládají, že vlastníky jsou především lidé seniorského věku.

Policisté přijímají po celé republice desítky oznámení o těchto telefonátech, na Hradecku naštěstí žádný další senior od loňského roku nebyl  podveden. Poslední dvě oznámení jsme přijali minulý týden od dvou mužů ve věku 92 a 93 let, kteří oba shodně uvedli, že jim volal jakoby vnuk, který po nich chtěl peníze. Jelikož požadovanou hotovost neměli, tak ho odmítli.
S touto trestnou činnosti se potýkají policisté nejen po celém našem území, ale i v zahraničí.

Apelujeme na seniory: Buďte obezřetní, vždy telefonát ověřte, řekněte o telefonátu a požadavku okamžitě svým nejbližším nebo i sousedům či známým. Apelujeme také na osoby, které mají rodiče nebo své známé v seniorském věku: Informujte je o podvodných telefonátech a důrazně je varujte.

Preventivní videospot zde a rady pro seniory i jejich rodinné příslušníky zde.

Autor : por. Iva Kormošová

Jitka Andrlová
Redaktorka jitka.andrlova@jvpress.cz

One Reply to “SENIOŘI POZOR ! Podvodné telefonáty typu „Ahoj babi…“ pokračují

Napsat komentář