Auto-Moto Doprava Krimi Složky IZS Středočeský Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

ZAUJALO NÁS: Blesková reakce řidiče a včasný zásah policistů zabránil možné tragédii na dálnici D5

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Poděkování patří řidiči, který volal na tísňovou linku a informoval policisty o kličkujícím kamionu na dálnici D5 a díky jeho reakci se podařilo odvrátit možnou tragédii. Policisté z Dálničního oddělení Rudná, kteří okamžitě vyrazili na místo a řidiče zastavili, zjistili, že má zdravotní potíže a při kontrole na místě zkolaboval. Policisté okamžitě zahájili resuscitaci a 59letého cizince se jim podařilo zachránit. Řidič měl mozkovou příhodu. Pokud by zkolaboval za volantem kamionu v tu dobu za plného provozu, mohla mít tato událost fatální následky nejen pro samotného řidiče, ale také pro ostatní účastníky silničního provozu.

Na tísňovou linku totiž přijali policisté oznámení od projíždějícího řidiče, že na dálnici D5, za Berounem, ve směru na Plzeň, podezřele kličkuje řidič kamionu. Na místo okamžitě vyrazila hlídka Dálničního oddělení Rudná. Policisté již při předjíždění tohoto kamionu zaznamenali, že řidič je za volantem předkloněn a své vozidlo stěží ovládá. Ihned jej začali předepsaným způsobem zastavovat a navedli na nejbližší sjezd z dálnice, konkrétně na 28 km D5.

Při kontrole si všimli, že 59letý řidič cizí státní příslušnosti vykazuje známky nestandardního chování (zarudlé oči a nepřítomný výraz). Pojali proto podezření, zda není pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky. Poté co jej vyzvali ke kontrole a vystoupil z kabiny kamionu, se skácel k zemi a zkolaboval. Zasahující hlídka okamžitě zahájila resuscitací pomoci přístroje AED, který však výboj nedoporučil. Policisté proto začali se srdeční masáží až do příjezdu přivolaných záchranářů. Muž byl následně předán do jejich péče a převezen do nemocnice v Hořovicích. Bylo zjištěno, že řidič měl mozkovou příhodu.

Díky reakci projíždějícího řidiče, jeho oznámení na tísňovou linku a včasnému zásahu dálničních policistů se podařilo odvrátit možnou tragédii, ke které by zřejmě došlo, kdyby řidič zkolaboval přímo za volantem kamionu. Následky mohly být skutečně tragické, neboť v době této události byl na dálnici D5 velmi siný provoz.

Poděkování patří především řidiči, který tuto událost policistům oznámil.

Autor: por. Bc. Marcela Pučelíková

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

3 Replies to “ZAUJALO NÁS: Blesková reakce řidiče a včasný zásah policistů zabránil možné tragédii na dálnici D5

  1. Pingback: my site
  2. Pingback: blote tieten

Napsat komentář