Kultura Složky IZS Ústecký YouTube Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

VIDEOREPROTÁŽ: Den národní tísňové linky 155 představuje náročnou práci záchranářů

ÚSTÍ NAD LABEM – Letos už potřetí byl 15. květen v celé České republice Dnem národní tísňové linky 155. Do celorepublikové akce se zapojila také Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje, která svoji práci dnes představila veřejnosti v ústeckém obchodním centru Fórum.

„Je důležité, aby veřejnost věděla, jak pracují záchranáři i operátoři, co vše je potřebné sdělit, jaké informace jsou důležité a proč se na ně ptají,“ řekl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje Prokop Voleník.

VIDEOREPORTÁŽ ZE DNE TÍSŇOVÉ LINKY 155 V ÚSTÍ NAD LABEM

Videoreprotáž připravil: Honza Vraný/JV PRESS.cz

Celkem 365 dní v roce, 7 dní v týdnu, 24 hodin denně funguje zdravotnická záchranná služba. Není to samozřejmost, na naší planetě patříme k těm šťastnějším, kteří se na odbornou a rychlou pomoc lékařů a záchranářů mohou spolehnout.

Pokud bychom si dali tu práci a začali počítat, zjistíme, že v průměru přibližně každých 14 sekund zazvoní na některém z našich operačních středisek telefon, operátorka pak přibližně každých 28 sekund vyšle ze základny vozidlo záchranné služby. Operátoři na středisku i záchranáři v terénu pracují pod neustálým stresem, v krátkém čase musí dělat závažná rozhodnutí a nesmí si dovolit udělat chybu.

Operátoři na středisku i záchranáři v terénu pracují pod neustálým stresem, v krátkém čase musí dělat závažná rozhodnutí a nesmí si dovolit udělat chybu. Ze všech těchto důvodů si jistě zaslouží, abychom si jejich každodenní nasazení připomněli celostátní společnou akcí:  Dnem linky 155.

Datum 15. 5. je zvoleno symbolicky, s odkazem na zdravotnickou tísňovou linku 155, která představuje nejdůležitější pojítko mezi záchranáři a těmi, kdo potřebují pomoc. Operátoři, kteří obsluhují tísňovou linku, jsou vyškolení zdravotničtí záchranáři nebo zdravotní sestry se specializací. Připomeňme si, že v celé řadě jiných vyspělých zemí to není pravidlem. A právě proto jsou výsledky našich záchranných služeb jedny z nejlepších na světě, jsme na to právem hrdí. Díky propracovanému systému aktivní telefonické asistence je Česká republika na světové špičce v poskytování laické resuscitace lidem postiženým náhlou zástavou oběhu. Tato skutečnost zcela zásadně zvyšuje naději na záchranu a uzdravení pacienta.

Záchlogo aplikace záchrankaranné služby v České republice jsou zřizované v rámci jednotlivých krajů, aby jejich organizace mohla co nejlépe reagovat na regionální specifika. Po funkční stránce však v rámci IZS tvoří záchranné služby celek, který nerozlišuje hranice krajů. Hmatatelným důkazem je nejen každodenní mezikrajská spolupráce či společná cvičení, ale například i shodná podpora používání aplikace Záchranka. Česká republika je tak jedním z mála států na světě, který tento jednotný systém pro přesné přivolání pomoci provozuje.

Autor: Markéta Flochová
Zdroj: Ústecký kraj

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář