Auto-Moto Doprava Krimi Složky IZS Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

TRAGÉDIE: Šumperský soud potrestal hasiče Matějíčka za smrtelnou nehodu hasičské cisterny u Libivé podmíněným trestem

ŠUMPERK – Šumperský soud dnes potrestal hasiče – strojníka Petra Matějíčka za loňskou tragickou nehodu hasičské cisterny, při které zemřel jeden hasič, tři další hasiči a řidič osobního auta byli zraněni, podmíněným trestem šestnáct měsíců se zkušební dobou na dva roky! Dále pak hasič Matějíček nesmí jeden a půl roku řídit automobily a musí zaplatit jako náhradu škody ve výši 150 tisíc korun… 

Hasič Petr Matějíček, který při nehodě sám utrpěl závažná zranění a přišel o nohu, se vzdal práva na odvolání, státní zástupce si ponechal lhůtu na zvážení odvolání.

Řidič hasičské cisterny Petr Matějíček dnes u soudu přiznal vinu a zároveň projevil lítost nad celou tragédií.

K vážné nehodě s tragickými následky došlo v srpnu u Libivé na Šumpersku, kdy hasiči jeli k ohlášené dopravní nehodě ve Studené Loučce. Hasičská cisterna, která jela na majáky, dostala v zatáčce na mokré silnici smyk. Za jejím volantem seděl právě hasič – strojník Petr Matějíček, který je obžalován z usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Za to mu hrozí až šest let vězení. Sám Matějíček utrpěl závažná zranění a zůstává v pracovní neschopnosti.

Policisté totiž po vyšetřování tragédie uvedli, že příčina nehody byla nepřiměřená rychlost, kdy hasičská cisterna dostala smyk v rychlosti asi 80km/hod. Automobil hasičů při projíždění zatáčkou vjel do protisměru, kde se bočně střetl protijedoucím osobním autem a cisterna následně sjela do příkopu koryta potoka, kde se převrátila na bok a nárazem zastavila až o strom.

„Tragickou dopravní nehodu jsem očividně způsobil, je mi líto, co se stalo, hlavně kamaráda, který tam zůstal, bohužel z nehody si nic nepamatuji. Moc mě to mrzí, nemělo se to stát,“ řekl soudu zdrceným hlasem Petr Matějíček.

Autor: redakce

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář