Finance Krimi Plzeňský Složky IZS YouTube Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

VIDEO: Úspěšná policejní akce zaměřená na protidrogovou kriminalitu na Plzeňsku

PLZEŇSKO – Kriminalisté Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje zakončili akci se zaměřením na drogovou problematiku.

Policisté z toxi týmů od začátku roku 2018 sledovali skupinu osob, která se zabývala dovozem prekurzorů ze zahraničí a následnou výrobou a prodejem pervitinu. Skupinu organizoval 37letý muž z Plzně. Ten domluvil v zahraničí zejména v Rumunsku nákup léků obsahující pseudoefedrin a zajistil kurýry, kteří tablety přivezli do České republiky. Například jedna dodávka léků vážila 25 kilogramů a vozili je v pytlích od krmení pro psy. Jako kurýrky jezdily i ženy. Následně byla léčiva předána dalším osobám již na samotnou výrobu pervitinu. Ten byl následně prodáván uživatelům v Plzeňském kraji. Část zisku předávali prodejci hlavnímu organizátorovi.

V pondělí brzy ráno začala samotná realizace. Během ní policisté zadrželi 20 podezřelých osob a provedli 18 domovních prohlídek a 12 prohlídek jiných prostor a pozemků. Během nich nalezli a zajistili 44 kilogramů tablet a stovky litrů matečního roztoku, vše bylo určené k výrobě metamfetaminu. Barely s roztokem byly například téměř zazděny v jedné místnosti rodinného domu. Policisté také zajistili bílou krystalickou látku, zřejmě metamfetamin, 3 kilogramy sušiny, nejspíše konopí, varnu, další potřebné věci na přípravu drog, motorová vozidla, mobilní telefony, notebooky a finanční hotovost více než 75 tisíc korun. Zajištěné věci budou podrobeny znaleckému zkoumání.

Realizace se zúčastnilo více než 150 policistů z našeho ředitelství i kolegů z Národní protidrogové centrály.

Vrchní komisař zahájil trestní stíhání 13-ti osob ze zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy spáchaného formou spolupachatelství. Obviněn byl 37letý organizátor a dalších 8 mužů v rozmezí 33 až 61 let. Vrchní komisař obvinil i ženy ve věku 25 až 34 let.

Kriminalisté na případu dále pracují, probíhají výslechy, vyhodnocují se různé záznamy a čekáme na znalecké posudky, které potvrdí i to, jaké množství pervitinu mohlo být vyrobeno z dovezených léčiv.

Autor: mjr. Ing. Martina Korandová

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář