Cestování Doprava Královehradecký Krimi Pomáháme Složky IZS Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Kontrola zájezdových autobusů v Adršpachu ukázala nedostatky

KRÁLOVÉHRADECKO – Královéhradečtí policisté krajského dopravního družstva společně s příslušníky Celní správy ve středu 5. 6. 2018 v dopoledních a odpoledních hodinách uskutečnili kontrolu vozidel příležitostné osobní dopravy, tedy zájezdových autobusů.

 Zamířili přitom do obce Adršpach, která je díky světoznámému Skalnímu městu oblíbenou turistickou destinací a autobusy tam ročně přivezou tisíce turistů z různých koutů Evropy. Policisté a celníci se zajímali o to, jak a zda vůbec, přepravci dbají na bezpečí svých pasažérů. Předmětem jejich zájmu byl technický stav autobusů, výbava (hasicí přístroje, kladívka na nouzové otevření oken), dodržování sociálních předpisů (doba jízdy, nařízené přestávky) a samozřejmě veškeré doklady, potřebné k řízení a jízdě se zájezdovým autobusem.

Za dobu konání akce, mezi 10. a 15. hodinou, na centrálním parkovišti u vchodu do skal zkontrolovali dvě desítky autobusů, převážně zahraničních. Pouze pětina z nich měla vše v pořádku. Největší pochybení muži zákona zjistili u dodržování evropských směrnic pro přepravu, konkrétně při předkládání „Jízdního listu EU“ (podle nařízení evropské rady č. 361/2014). V tomto dokumentu musí mít přepravce uvedeny údaje o firmě, odkud a kam zájezd směřuje, počet osob, registrační značku a další údaje, které pak mohou orgány státní správy jednotlivých zemí jednoduše zkontrolovat.

Z 20 zkontrolovaných autobusů a jejich řidičů u 15 z nich shledali pochybení, za které řidičům uložili 8 kaucí po 10.000 korunách a 7 kaucí ve výši 5.000 korun pro každého řidiče. Největší chyby vykazovali přepravci u předkládání „Jízdního listu EU“, kdy buď neměli tento doklad vůbec, nebo policistům předkládali ke kontrole jak prvopis, tak i kopii, která však měla zůstat v domovské firmě. Další zjištěné nedostatky se týkaly převážně sociálních předpisů, konkrétně nedodržování stanovených přestávek a doby jízdy, jejichž ignorování často vede k únavě, přepětí organizmu a vyšší pravděpodobnosti účasti na dopravní nehodě.

Autor : por. Mgr. Eva Prachařová

Jitka Andrlová
Redaktorka jitka.andrlova@jvpress.cz

Napsat komentář