Kultura Technika Turistika Ústecký YouTube Z domova Zprávy podle krajů

VIDEOREPORTÁŽ: Na zřícenině hradu Sukoslav v Kostomlatech pod Milešovkou řádila nechvalně proslulá krvelačná hraběnka Bathory

KOSTOMLATY POD MILEŠOVKOU – Zříceninu hradu Sukoslav v Kostomlatech pod Milešovkou si jako kulisu pro své focení zvolila bílinská fotografka Lucie Svobodová, a to pro svůj netradiční krvelačný foto-projekt Bathory aneb Čachtická paní. 

Fotografka Lucie Svobodová se svým početným týmem tak na několik dní „obsadila“ zříceninu hradu, aby tam ztvárnila netradičním způsobem fascinující okamžiky vraždící hraběnky zvané také jako Čachtická paní. A štáb redakce agentury JV PRESS.cz byl u toho. Podívejte se na videoreportáž z celé akce…

Videoreportáž připravili: Jitka Andrlová a Honza Vraný/JV PRESS.cz

K tomuto projektu bude vydána i limitovaná edice nástěnných kalendářů na rok 2020. Předobjednávky kalendářů můžete zasílat do zpráv Facebookového profilu Lucie Svobodové ZDE.

FOTOGALERIE… 

Více informací o projektu včetně fotogalerie pak naleznete také ZDE.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT…

Alžběta (Elisabeth) Nádašdyová (rozená Báthoryová, v maďarštině Báthory Erzsébet je přezdívaná Čachtická paní a byla uherská hraběnka. Je pokládána za nejznámější masovou vražedkyni ve slovenských a maďarských dějinách.

Zřícenina hradu Sukoslav u Kostomlat pod Milešovkou je jedna z nejatraktivnějších a nejmalebnějších zřícenin u nás se zdaleka viditelnou hlavní válcovou věží. Rozsáhlé torzo hradu, zvaného též někdy Sukoslav, se tyčí na výrazném kopci nad stejnojmennou obcí na Teplicku, poblíž nejvyššího vrchu Českého středohoří Milešovky.

Dominantu zříceniny tvoří zejména dvě válcové věže a vysoké vnější zdi paláců jádra. To vše doplňují zbytky hradeb, bašt a již výše zmíněného hostince v předhradí. Co se obou věží týče, menší z nich měřila asi 12 m, měla obrannou funkci a vévodila dolnímu nádvoří. Velká válcová věž byla vybudována v jihozápadní části hradu a představuje nejvýraznější prvek zříceniny; horní část této věže je tvořena rovněž válcovým, ale užším, 6 m vysokým segmentem a okolo něj obíhajícím ochozem. Věž tohoto typu se označuje jako tzv. máselnice a v českých zemích není příliš obvyklá. Hlavní věž měří celkově 30 m. Vstupovalo se do ní z vyššího patra, po dřevěném můstku.

Hrad Kostomlaty má být údajně nejzachovalejší stavbou svého druhu v Českém středohoří. Věž hradu Kostomlaty je již tři roky zpřístupněna veřejnosti. Otevřeno je od dubna do října, vždy o sobotách a nedělích a st. svátcích, od 10:00 do 16:00 hodin

Na hradě se koná řada kulturních akcí, jejichž prostřednictvím tento objekt na několik dní v roce ožívá a vrací se ke své bývalé slávě. Vstupné je dobrovolné. V letošní sezóně bohužel s omezením, ale pro dobrou věc. Z důvodu oprav dvou zdí hradního jádra, nebude z bezpečnostních důvodů veřejnosti přístupná věž a horní hrad.

Více informací o zřícenině hradu pak naleznete na stránce: Spolek pro záchranu hradu Kostomlaty.

Autor: Honza Vraný

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář