Finance Kultura Liberecký Školní okénko Sport Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Olympiáda dětí a mládeže 2019 v Liberci skončila. Štafetu tak přebírá Karlovarský kraj

LIBEREC – Olympijský oheň uhasl. Emoce, výhry, prohry, odhodlání, tropické vedro. Tak by se dal shrnout devátý ročník Olympiády dětí a mládeže. Během pěti dnů se v Libereckém kraji utkalo celkem 3400 mladých sportovců o 1163 medailí. Nejvíce cenných kovů putovalo do Prahy. Pořadatelské výpravě pomohlo domácí prostředí a skončila na krásném pátém místě. Pro Liberecký kraj to znamená historicky nejlepší umístění na letní mládežnické olympiádě.

Nejlepší výkony předvedli sportovci z hlavního města Prahy, kteří si díky celkovému počtu 459 bodů a 88 medailí odváží pohár vítězů. Na druhém místě skončil Středočeský kraj s 426 body a těsně za ním jižní Morava s rozdílem pouhých 12 bodů, která bere bronz. Nejúspěšnějším sportovcem her se stal reprezentant Moravskoslezského kraje Jakub Krischke. Ten ve všech svých plaveckých disciplínách suverénně zvítězil a celkem si tak z vody vytáhl 8 zlatých medailí.

V Libereckém kraji zůstává 37 medailí

Liberecká výprava v domácím prostředí posbírala celkem 37 medailí! To znamená 11 zlatých, 16 stříbrných, 10 bronzových a 5. místo v celkovém pořadí všech 14 krajů. Oproti minulým letním hrám, kdy skončili na 7. místě, tak Liberečtí poskočili o dvě příčky výš. Na zimní olympiádu za rok Liberecký kraj pojede s ještě vyššími ambicemi. „Jsme regionem zimních sportů, což je na zimních hrách vždycky vidět. Vloni jsme byli v Pardubicích nejlepší výpravou a v Karlových Varech bychom to v roce 2020 rádi obhájili,“ plánuje už teď Petr Hloušek, vedoucí liberecké výpravy.

„Olympiádu dětí a mládeže jsme se ctí zvládli. Velmi rychle a operativně jsme řešili řadu drobných záležitostí, které vyvstaly zejména v prvním dni her. Pak už vše šlapalo podle našich představ. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na ODM podíleli a pomáhali nám. Těšíme se, že k nám olympiáda zase někdy doputuje ve formě letní. Anebo ještě lépe v té zimní,“ dodává Petr Tulpa, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro rezort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Mladí olympionici si včera ještě užili sportovní klání a na závěrečném ceremoniálu obdrželi poslední sady medailí. Do předávání cenných kovů mladým tenisovým talentům se zapojila také olympijské medailistka Andrea Sestini Hlaváčková. Celý koncept her ji nadchl. „Překvapilo mě, jak je celá akce veliká a kolik je tu sportovců, to musí být pro děti obrovskou motivací. Jsou přesně v tom věku, kdy často sportovat přestanou. Věřím, že zážitek z těchto her jim může pomoci se rozhodnout, že chtějí pokračovat a zažít tuhle atmosféru třeba i na velké olympiádě,” řekla Hlaváčková.

Devátý ročník letní Olympiády dětí a mládeže ve čtvrtek večer oficiálně skončil a olympijský oheň uhasl. „Atmosféra celé akce byla výborná. Liberecký kraj opět po devíti letech potvrdil, že umí zorganizovat sportovní akci v tak velikém rozsahu, a to jak v zimní, tak letos v letní verzi,“ ohodnotil místopředseda Českého olympijského výboru Filip Šuman.

Štafetu teď přebírá Karlovarský kraj, který symbolicky na závěrečném ceremoniálu převzal vlajku Českého olympijského výboru. V příštím roce se ujme zimní verze mládežnických her. Kdo bude pořadatelem dalšího letního ročníku v roce 2021, se zatím neví. „Výběrové řízení jsme do krajů rozeslali pár týdnů před ODM 2019, aby se hejtmani a zástupci krajů mohli na tu atmosféru přijet podívat a následně podat kandidaturu,“ vysvětlil za ČOV Filip Šuman. Kam se sportovci v červnu 2021 vypraví, bude jasné na podzim.

Zdroj: Olympiáda dětí a mládeže

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář