Kultura Politika Ústecký Z domova Zprávy podle krajů

Výbor pro světové dědictví UNESCO zapsal na seznam světového dědictví i Hornickou kulturní krajinu Erzgebirge/Krušnohoří

KRUŠNÉ HORY – Výbor pro světové dědictví UNESCO  na svém zasedání v ázerbájdžánském Baku dnes zapsal na seznam světového dědictví dalších sedm přírodních a kulturních památek, mezi nimi například: česko-německá nominace Hornické kulturní krajiny Erzgebirge/Krušnohoří Vrch Mědník:

Štola Marie pomocná – Původně dědičná štola vyražená od jižního úpatí Mědníku sloužila později vzhledem k minimální potřebě odvodňování přímo k těžbě rud, používaných především k výrobě modré a zelené skalice. Težba zastavena r. 1840.

Koňská jáma – je jednou ze 70ti středověkých štol a jam, které byly vykutány ve vrchu Mědníku. Po dobu šesti století se zde těžily stříbrné, měděné a železné rudy.
Štola je v jihovýchodním svahu nad štolou Marie Pomocná, s kterou je spojená 20ti metrovým komínem. Na stěnách štoly jsou pozůstatky po ručním tesání.

Štola Země zaslíbená – je jednou ze 70ti středověkých štol a jam, které byly vykutány ve vrchu Mědníku. Po dobu šesti století se zde těžily stříbrné, měděné a železné rudy.

Kaple Neposkvrněného početí Panny Marie– Barokní kapli na vrcholu Mědníku nechal postavit majitel ostrovského panství, vévoda Julius František Sasko-Lauenburský. Podle pověsti se vévoda se svou družinou ztratil v okolních lesích a byl zachráněn místním uhlířem. Kapli potom nechal postavit jako poděkování za záchranu. Jiné pověsti však tvrdí, že ji nechal postavit jako díky za návrat výnosnosti zdejších dolů

Krušné hory – dříve též Rudohoří (německy Erzgebirge, ve středověku staroněmecky Fergunna či Mirihwidu), jsou geomorfologický celek a pohoří podél česko-německé hranice na severozápadě Čech a jihu Saska. Tvoří souvislé horské pásmo o délce 130 km a průměrné šířce 40 km.

Návrh na zápis této oblasti se staletou hornickou tradicí podaly společně Česko a Německo.

Výbor to oznámil na svém webu.

Foto: Občanská společnost historické rudné doly Mědník Měděnec

Tomáš Pitterling
Ředitel redakce tomas.pitterling@jvpress.cz

Napsat komentář