Krimi Složky IZS Středočeský Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

AKTUALIZUJEME: V případu přepadené benzinky v Nelahozevsi, při které byla zavražděna čerpadlářka, ukončili policisté vyšetřování . . .

NELAHZEVES – Středočeští kriminalisté skončili prověřování případu ze začátku prosince 2018 v Nelahozevsi na Mělnicku. Při loupežném přepadení byla zavražděna čerpadlářka! Spis nyní předali státnímu zástupci k podání obžaloby. 

Kriminalisté Krajského ředitelství policie Středočeského kraje skončili v těchto dnech prověřování případu přepadení benzinové čerpací stanice a vraždy čerpadlářky v Nelahozevsi na Mělnicku a s návrhem na podání obžaloby celý spisový materiál předali státnímu zástupci KSZ v Praze.

Událost se stala v noci z 2. na 3. prosince 2018. Na benzinovou čerpací stanici v Nelahozevsi na Mělnicku přišli dva muži maskovaní kuklami, kdy jeden z nich byl ozbrojen krátkou střelnou zbraní. Výstřelem z ní usmrtil tehdy neznámý muž 58letou ženu, zaměstnankyni benzinky. Dvojice následně odcizila pokladnu s finanční hotovostí 10 tisíc korun, 3 kartony cigaret a další drobnosti za zhruba dvacet tisíc korun.

pachatel 1

Tým středočeských kriminalistů započal rozsáhlé vyšetřování s cílem zadržet pachatele odsouzeníhodného činu. V rámci něho byla několikrát požádána o spolupráci i veřejnost, a to jak v souvislosti s hledáním svědků, kteří mohli v době činu projíždět po silnici č. 608 vedoucí kolem benzinové čerpací stanice, tak i s ohledem na zveřejněné záznamy z bezpečnostních kamer z benzinky, na kterých byla dvojice maskovaných mužů zachycena. O pomoc žádali policisté také při hledání  batohu, kterým měl jeden z pachatelů při přepadení na zádech. Občané na všechny tyto výzvy reagovali a kriminalistům se tak sešlo na čtyři sta poznatků z celé České republiky, a to nejen od občanů, ale i z policejního prostředí. Téměř polovina z nich obsahovala informace, které bylo nutné důkladně prověřit. V tom středočeskému týmu kriminalistů vypomáhali policisté z celé republiky.

Kriminalistům se po více jak měsíčním velmi důkladném vyšetřování podařilo dvojici mužů podezřelých z prosincového přepadení benzinky a vraždy čerpadlářky v polovině ledna 2019 dopadnout. Mladšího z dvojice (26 let) zadrželi kriminalisté v jeho bydlišti v Kralupech nad Vltavou, staršího z mužů (32 let) zadržela zásahová jednotka ve Vojkovicích v okrese Mělník, rovněž v bydlišti.

LP Nelahozeves - PodhořanyLP Nelahozeves – Podhořany

Následně po zadržení zahájili kriminalisté proti oběma mužům trestní stíhání. U32letého muže, který byl ozbrojen krátkou střelnou zbraní, kdy na následky zranění po výstřelu z ní zemřela 58letá žena, bylo zahájeno trestní stíhání pro podezření ze zvlášť závažného zločinu vraždy podle § 140 odst. 1,3 písm. j) trestního zákoníku a zločin nedovolené ozbrojování podle § 279 odst. 1 trestního zákoníkuu druhého z mužů pak pro podezření ze zločinu loupeže podle § 173 odst. 1 trestního zákoníku.

Oba zadržené a následně obviněné muže vzal soudce na návrh státního zástupce do vyšetřovací vazby, kde jsou i v současné době. Mladší z mužů (26) je v případě uznání viny soudem ohrožen trestní sazbou od 2 do 10 let, staršímu z mužů hrozí v případě pravomocného odsouzení trest odnětí svobody na 15 až 20 let, případně výjimečný trest.

REKAPITULACE:

  • se středočeskými krajskými kriminalisty velice úzce a významně spolupracovali na objasňování případu kolegové z Územního odboru Mělník, dále  se podíleli psovodi, policejní potápěči a policisté z různých dalších součástí,  a k  usvědčení pachatelů a prokazování jejich viny velmi přispěla spolupráce s Odborem kriminalistické techniky Středočeského kraje a s Kriminalistickým ústavem;
  • bylo podáno přes 20 odborných vyjádření na zajištěné stopy, a to např. z oborů daktyloskopie, biologie, genetika, mechanoskopie, balistika, chemie, videotechnika, atd.;
  • byly zadány znalecké posudky z oboru soudní lékařství, psychiatrie a psychologie a biomechanika;
  • vyšetřovací spis předaný na státní zastupitelství obsahuje přes tisíc stran.

Na objasnění případu se významně podílela také veřejnost, které patří poděkování. Lidé reagovali na všechny zveřejněné výzvy a žádosti o pomoc. V průběhu prověřování případu se kriminalistům sešlo na čtyři sta poznatků.

Autor: mjr. Mgr. Vlasta Suchánková

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář