Moravskoslezský Složky IZS Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

Záchranáři spolu s horskou službou zachraňovali muže s alergickou reakcí v Beskydech

BESKYDY – Posádky zdravotnické záchranné služby zasahovaly spolu se členy horské služby u kriticky postiženého muže v Beskydech. Operátoři ZZS převzali informaci o muži s poruchou vědomí, kterého pobodaly vosy. Do chatové osady Ondřejník poblíž Frýdlantu nad Ostravicí ihned vyjely dvě posádky z Frýdku-Místku. Protože v dobrém časovém dosahu místa události byla horská služba, požádali operátoři ZZS o zásah i její členy.

Osmačtyřicetiletý muž byl na balkoně pobodán asi pěti vosami, udělalo se mu nevolno a stihl ještě dojít do pokoje, kde zkolaboval. První na místo události dorazili členové horské služby, kteří zahájili poskytování kvalitní první pomoci a postiženému podali i základní léky. V okamžiku příjezdu záchranářů byl však muž nadále v ohrožení života a těžkém šokovém stavu. Zasahující lékař jej uvedl do umělého spánku, zajistil jeho dýchací cesty a převedl na přístrojem řízenou ventilaci. Po podání dalších léků a stabilizaci základních životních funkcí byl pacient transportován do frýdecko-místecké nemocnice, kde jej záchranáři předali do péče tamního anesteziologicko-resuscitačním oddělení.

Událost je dalším příkladem výborné spolupráce Moravskoslezských záchranářů a Horské služby Beskydy. Několika minutový benefit získaný zásahem horských záchranářů před příjezdem posádek ZZS výrazně přispěl k úspěšné záchraně pacienta.

Autor: PhDr. Lukáš Humpl

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář