HZS Jihočeský Krimi Pomáháme Složky IZS Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

Do záchrany topícího se chlapce se zapojili všechny složky integrovaného systému

TŘEBOŇSKO – Včera, pár desítek minut po poledni, přijal operační důstojník Integrovaného operačního střediska Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje oznámení, o tonoucím nezletilém chlapci na jedné z pískoven na Suchdolsku.

 Na místo byli okamžitě vysláni místní policisté, kde již po jejich příjezdu na pláži prováděli hasiči oživování. Policisté se zapojili do záchranných prací a vzhledem k tomu, že byl na místo přivolán vrtulník Letecké zdravotnické služby, zajišťoval jeden z policistů přistávací plochu, kdy bylo třeba nechat odjet zaparkovaná vozidla a přemístit přítomné rekreanty do bezpečného prostoru. Mezitím dojeli na pláž i zdravotníci Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje, kteří si převzali resuscitaci od hasičů a snažili se chlapce dále oživovat. Po příletu letecké služby se podařilo obnovit srdeční činnost a poté byl transportován do krajské nemocnice.

Vyšetřováním na místě činu policisté zjistili, že chlapec na vodní hladině šnorchloval, kdy měl na obličeji speciální celoobličejovou masku a zřejmě došlo k jeho potopení do hloubky. Vzhledem k tomu, že příbuzní po zjištění tohoto stavu chlapce postrádali, začali ho hledat jak na břehu, tak i ve vodě. Clapec byl zatím neustanoveným mužem nalezen pod hladinou a vytažen na břeh. Za to mu patří velký dík a policisté by rádi tomu muži chtěli poděkovat, stejně i další ženě, pravděpodobně zdravotnici, která prováděla první resuscitaci, do příjezdu prvních záchranářů.

Autor : por. Bc. Milan Bajcura

ilustrační foto

Jitka Andrlová
Redaktorka jitka.andrlova@jvpress.cz

Napsat komentář