Auto-Moto Cestování Doprava Královehradecký Krimi Pomáháme Složky IZS Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Zvěř se nerozhlíží, ani nepřechází po přechodu

KRÁLOVÉHRADECKO – Pavouk na čelním skle a poničená kapota vozidla, tak často končí automobil po srážce se zvěří. V posledních dnech takových nehod opět přibývá, jen za poslední týden jich policisté na Královéhradeckém kraji evidovali 28.

Srážka se zvěří hrozí celoročně, i když v brzkých ranních, nebo pozdních večerních hodinách na jaře a na podzim, častěji. Zvířata se pohybují nejen na silnicích III. třídy, kde bychom je i čekali, ale také na silnicích I. a II. třídy. Přitom tyto nehody mohou mít tragické následky.

Poslední tři nehody zaznamenali policisté dnes v brzkých ranních hodinách 12. září 2019 na Jičínsku a Rychnovsku. Všechny naštěstí skončily bez zranění osob. První nehoda se stala před půl sedmou ráno na Jičínsku na silnici III. třídy ve směru jízdy od obce Kopidlno k obci Mlýnec. Jedenadvacetiletý řidič vozidla VW Caddy se tam střetl se srncem, který mu nečekaně vběhl do levého boku vozidla. Druhá nehoda se stala ve stejnou dobu rovněž na Jičínsku na silnici II.třídy  ve směru jízdy od obce Tetín na Lázně Bělohrad. Dvaašedesátiletý řidič vozidla Opel Vivaro už nedokázal zabránit střetu vozidla se srnou, která mu vběhla do cesty a narazila do přední části vozu. Třetí případ se stal na Rychnovsku v brzkých ranních hodinách na silnici II.třídy ve směru jízdy od obce Pěčín směrem k obci Rokytnice v Orlických horách. Třiašedesátiletá řidička tam také již nedokázala zabránit střetu se srnou, která za své odvážné přecházení zaplatila životem.

V souvislosti s těmito nehodami policisté upozorňují na trvající nebezpečí srážek se zvěří, která migruje za potravou či stádem. Nejlepší prevencí je tak sledovat okolí a snížit rychlost v problémových úsecích. Pokud vidíte, že dojde ke srážce, nestrhávejte řízení, ale snažte se trefit zvíře středem vozidla, aby deformační zóny tlumily váš náraz. A pamatujte, že zvěř chodí ve skupinkách.

Autor : por. Mgr. Lucie Konečná

Jitka Andrlová
Redaktorka jitka.andrlova@jvpress.cz

Napsat komentář