Doprava HZS Krimi Moravskoslezský Pomáháme Složky IZS Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Posádka ZZS bojovala o život muže sraženého tramvají v Ostravě

OSTRAVA – Zdravotnická záchranná služba zasahovala dnes, v pondělí 16. září ráno, u vážné dopravní nehody v Ostravě.

Krátce po půl deváté přijali operátoři ZZS tísňové volaní ke střetu tramvaje a chodce. Na místo události byla ihned vyslána posádka rychlé lékařské pomoci z nejbližší výjezdové základny.

Pětasedmdesátiletý muž byl při střetu odhozen několik metrů, v okamžiku příjezdu záchranářů se nalézal při vědomí. Zasahující lékař však u něj zjistil mnohočetná vážná poranění v oblasti hrudníku, pánve, dolních i horních končetin. Pacient byl zajištěn fixačními prostředky a tým neprodleně započal s poskytováním přednemocniční neodkladné péče. Stav postiženého se však přesto velmi rychle zhoršoval a v sanitním vozidle došlo i k selhání krevního oběhu.

 Posádka muži zajistila vstup do kostní dřeně pro podávání léků, umělou plicní ventilaci a provedla další urgentní lékařské výkony. Zahájena byla nepřímá srdeční masáž – nejprve manuální, následně prováděná přístrojem, v níž bylo pokračováno i během transportu do zdravotnického zařízení. Činnost srdce se záchranářům nakonec podařilo obnovit a pacient byl v kritickém stavu předán lékařům urgentního příjmu FN Ostrava.

Zdroj : ZZS Moravskoslezského kraje

ilustrační foto

 

Jitka Andrlová
Redaktorka jitka.andrlova@jvpress.cz

Napsat komentář