Kultura Školní okénko Technika Tipy na výlet Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

KULTURNÍ POZVÁNKA: Umělecká škola v Bílině slaví 90 let od založení, chystá řadu akcí

BÍLINA – Základní škola Gustava Waltera v Bílině letos slaví devadesátileté výročí svého založení, v roce 1929 začala fungovat jako česká hudební škola. Výročí škola oslaví se ZUŠkami z okolních měst.

Během roku chystá hned několik slavnostních akcí, v říjnu pořádá společný koncert hudebního a tanečního oboru uměleckých škol z Bíliny, Teplic, Krupky, Dubí a Duchcova. Společné vystoupení se bude konat v sobotu 19.10. od 17 hodin v bílinském městském divadle.

V rámci oslav výročí se koná i společná výstava výtvarného oboru základních uměleckých škol z Bíliny, Teplic, Dubí a Duchcova. Obrazy mladých umělců si lidé mohou prohlédnout do 3. listopadu ve Výstavní síni U Kostela. Další akce budou následovat letos i v příštím roce. „Vyvrcholením oslav bude jarní koncert, jehož podobu si zatím uchováváme jako tajemství. Na jaře budou také vydány publikace k 90. výročí hudební školy v Bílině,“ uvedl ředitel ZUŠ Bílina Jiří Kopa.

Začátky fungování školy byly velmi skromné. Škola měla čtyři učitele hudebního oboru a v jejím čele se v poměrně rychlém sledu střídali ředitelé. V roce 1951 se novým ředitelem stal Josef Johánek, který v čele školy stál více tři desítky let. V současné době školu vede Jiří Kopa, který byl do funkce jmenován 1. listopadu 1998. V loňském školním roce bylo v evidenci 212 žáků, z toho dva dospělí.

Autor: Pavlína Nevrlá

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář