Auto-Moto Cestování Doprava Královehradecký Krimi Složky IZS Technika YouTube Z domova Zajímavosti Zdravotnictví Zprávy podle krajů

HAZARDNÍ SMRTELNÁ HRA? Mladík si měl lehnout na koleje před jedoucí vlak a následně z kolejiště uskočil

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ – Ve čtvrtek 10. října v půl deváté večer přijali policisté oznámení o možném pohybu neznámé osoby v kolejišti poblíž tunelu v obci Nová Paka.

Při výjezdu z tunelu ve směru k nádraží ČD měl z levé strany před projíždějící vlak vběhnout mladík, který si údajně lehl přes koleje. Strojvedoucí ihned použil nejenom rychlobrzdu, ale i houkačku. Následně měl mladík těsně před samotným střetem z kolejiště utéci na pravou stranu. Ke srážce vlaku s osobou tudíž nedošlo. Ve vlaku v tu dobu cestovalo 10 cestujících, kteří neutrpěli žádnou újmu na zdraví a ani škodu na majetku. Na místě celé události zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Na základě výsledků provedeného šetření bude teprve možné určit případnou právní kvalifikace tohoto jednání.

Preventivní informace:

V současné době jsme svědky velkého počtu případů, kdy si lidé zkracují cesty přes místa, která nejsou určena veřejnosti. Jedná se především o přecházení kolejí po služebních stezkách zaměstnanců provozovatele dráhy. Stojí za to takto riskovat se životem?

Případy, při nichž je někdo zachycen vlakem, zcela jasně dokládají, že ne. Přesto železničáři denně napomínají desítky lidí, aby dbali opatrnosti, nevstupovali do kolejiště před přijíždějícími vlaky a nepřecházeli koleje tam, kde nemají. Obsah zákona č.266/1994 Sb. (Zákon o drahách) jasně určuje, kam cestující veřejnost smí vstupovat a kam naopak ne. 

Odkaz na tiskovou zprávu ohledně nedávného případu tragické srážky člověka s vlakem naleznete ZDE.

Je potřeba si uvědomit, že na prvním místě riskujete svůj život, což je úplně nejvyšší daň za zkrácení si cesty. Na druhém místě porušujete zákon. Pokud Vás přistihne Drážní úřad, případně zaměstnanec provozovatele dráhy či Policie České republiky, hrozí vám vysoká finanční pokuta. 

České dráhy mají ve svých přirážkách poplatek za neoprávněný vstup do uzavřených prostor veřejnosti nepřístupných. Tato částka činí 500 Kč, pokud bude zaplacena na místě, snižuje se na 100 Kč. Její zaplacení po vás může požadovat pověřená osoba ČD.

Policie ČR může udělit na místě pokutu až 2.000 Kč. 

Drážní úřad smí udělit ve správním řízení pokutu až 10.000 Kč. 

Více informací naleznete v internetovém odkazu ZDE.

Autor: nprap. Aleš Brendl

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

One Reply to “HAZARDNÍ SMRTELNÁ HRA? Mladík si měl lehnout na koleje před jedoucí vlak a následně z kolejiště uskočil

  1. Pingback: site web

Napsat komentář