Doprava Finance Kultura Politika Sport Ústecký Z domova Zajímavosti Zprávy podle krajů

Úředníci děčínského magistrátu začali využívat elektrokola

DĚČÍN – Tři elektrokola mají k dispozici zaměstnanci děčínského magistrátu. Město Děčín chce jít příkladem, pořídilo proto elektrokola, která nezatěžují životní prostředí, a přitom jsou rychlým dopravním prostředkem.

Před nákupem elektrokol proběhl mezi zaměstnanci magistrátu průzkum, zda by e-kola k pracovním účelům využívali. Přihlásilo se téměř třicet zaměstnanců.

Za příznivého počasí kola využíváme například na přejíždění po městě mezi budovami magistrátu. Osobně jsem na elektrokole najezdil již asi 150 kilometrů, je to úspornější než jízda autem,“ říká radní pro smart city Ondřej Smíšek.

Elektrokolo je vybaveno brašnou, do které je možné uložit třeba notebook, dále je k dispozici zámek na kolo, reflexní vesta, rukavice a cyklistická helma. Kola se nabíjí přímo v garáži, kde jsou také uskladněna. Jejich dojezd je přibližně 100 kilometrů.

Již teď je jasné, že pohyb po městě na e-kole je výrazně rychlejší. Jejich využití je prakticky každodenní. Předpokládám, že zájem o ně mezi kolegy poroste a jejich počet se v budoucnu navýší,“ doplnil Ondřej Smíšek.

Ve zkušebním provozu jsou nyní tři elektrokola. Celkem za ně magistrát zaplatil téměř sto tisíc korun.

Používání kol pro služební účely začíná být mezi městy standardem, například v Drážďanech vlastní městská zpráva 170 služebních kol z toho 30 e-kol.

Popisek pod fotku: E-kolo využívá například radní města Děčína Ondřej Smíšek.

Autor: Luděk Stínil
Foto:
MM Děčín

Jan Vraný
Majitel agentury jan.vrany@jvpress.cz
http://www.jvpress.cz

Napsat komentář